Hoppa till huvudinnehåll

Ont om digitala noter

Nästa

Varför använder inte orkestern stora läsplattor med digitalt material i stället för vanliga noter? Man lånar ju böcker så numera...

18 november 2014

Bra fråga!

Det finns framtagna system med plattor och digitala noter, men de är än så länge på prov. Väldigt lite av den musik vi spelar finns än så länge i någon annan form än just papper. Förlagen själva uppfattar jag är måttligt intresserade av ett systemskifte, så vi kan knappast bara välja att kliva in i ett nytt system.

Det skulle absolut fungera att läsa in alla noter som pdf-filer, men vi har inte personal till det. Ska vi vara noggranna med licenser och avtal (och det ska vi) så är det heller inte tillåtet. På de allra flesta verk vi hyr ligger totalt kopieringsförbud. Vi skulle också behöva en rätt häftig engångssponsring för att köpa in 85 väl fungerande läsplattor. Ipad och liknande fungerar alldeles utmärkt för egen övning, använder en själv sen över två år, men för konsertbruk behövs betydligt större skärmyta.

OM förlagen hjälper till, licenser skrivs om, och en glad sponsor går in, och kommun, stat, landsting går med på en till heltidstjänst så är vi hemma!

/Fredrik

  • Ont om digitala noter
    Visst finns det digitala noter - men inte så mycket symfonisk musik.

DelaLäs mer