Hoppa till huvudinnehåll

Musiker i fokus: Anna-Cecilia Bergman

Föregående Nästa

"Melodin har aldrig intresserat mig!" Möt vår kontrabasist Anna-Cecilia, rekordhållare på YouTube.

18 februari 2021

Hej Anna-Cecilia, vad gör du just nu?

– Jag sitter i en fåtölj och ammar mitt tredje barn. Det är så mysigt!

Musiker måste ju öva hela tiden. Hur funkar det när man är föräldraledig?

– Jag har faktiskt tagit en medveten paus i ett halvår för att inte få dåligt samvete. Med första barnet försökte jag öva en kvart om dagen, men med andra tog jag paus och ett så långt sammanhängande uppehåll hade jag aldrig haft. Mycket musikaliskt föll på plats då som jag stretat lite med. Det fick mogna när jag vilade lite.

Du och din kontrabas är rekordhållare. Din video på vår YouTube-kanal där du presenterar kontrabasen är SONs mest tittade, över 50 000 visningar. Hur känns det?

– Oh jisses! Det visste jag inte. Vad roligt!

Förresten har du dubbla rekord, för ett videoklipp där kontrabasstämman hälsar våren toppade vår Facebook-sida förra året. Ni verkar ha kul ihop?

– Ja, vi har en otroligt fin gemenskap i stämman. När coronan kom blev det lite ensamt och lite för lite spelat. Vi ville hålla upp samarbetet och fortsätta ta hand om varandra. Vi har så roligt när vi spelar ihop!

Hur började det här med kontrabasen för dig?

– När jag var liten och lyssnade på musik så sjöng jag alltid med i basstämmorna. Melodin har aldrig intresserat mig! Och så är det nu med, om du hör mig lyssna på en skiva så nynnar jag grundtonen. Min storasyster spelar också kontrabas och hon fick mig nyfiken, så det var lätt att välja. Mamma är musiklärare så vi är uppväxta på kulturskolan hemma i Borås.

Vad fick dig att satsa på att bli professionell musiker?

Jag älskar att spela i orkester. Efter mammaledigheterna känns det så tydligt när jag kommer tillbaka, att det är något så speciellt. Att få spela i orkester hela tiden är helt magiskt. Jag skulle ha gjort det även om jag inte fått något jobb. Jag är ingen solomänniska, det är samarbetet jag vill ha. Det är så härligt att få sitta med så många och göra musik.

I serien Musiker i fokus presenterar vi musikerna i SON på ett lite mer personligt sätt. De porträtteras med fotografier av Björn Carlén som till vardags är altviolinist i SON.

Alla porträtt i serien: Musiker i fokus

  • Musiker i fokus: Anna-Cecilia Bergman
    Anna-Cecilia Bergman, kontrabas. Foto: Björn Carlén

DelaLäs mer

AKTUELLT

SONs digitala scen