Hoppa till huvudinnehåll

Musiker i fokus: Björn Carlén

Föregående Nästa

"Jag längtar alltid tillbaka till Wien". Möt vår altviolinist Björn som tagit alla bilderna i den här serien.

2 februari 2021

Hej Björn! Har du tagit bilden på dig själv, och hur gjorde du det i så fall?

– En av mina döttrar hjälpte mig, hon går en filmutbildning på gymnasiet.

Vilket intresse är äldst – fotograferingen eller musiken?

– Musiken, definitivt. Jag började spela piano när jag var åtta.

Vad är ditt mål med fotograferandet?

– Foto håller jag på med bara när tiden räcker till och så länge det är roligt. Trodde egentligen att jag är för blyg för att fotografera människor, men när jag fick sköta SONs Instagram-konto under ett par år fick jag smak för porträtt. Har gått helt in för porträttfoto sedan dess. Tack, SON!

Vad är roligast - fotografera eller spela?

– Musiken och violan är min passion.

Varför valde du viola?

– Jag är född och uppvuxen i Malmö. När jag ville börja med violin i Kommunala musikskolan tog de in mig på ett villkor: eftersom jag redan var inskriven på ett annat instrument (läs: gitarr), var jag tvungen att välja altfiol om det skulle bli nåt, för jag behövdes till orkestern. Många altfiolister kan nog känna igen sig i det.

Någon särskild inspirationskälla till ditt konstnärskap?

– Under studietiden hade jag förmånen att få studera utomlands. Först två år i Budapest, sedan lika länge i Wien.

– Ungern var speciellt då det låg bortom järnridån. Jag minns bristen på telefoner. Om läraren ville nå en och ändra lektionstid fick han skicka telegram – vi snackar 1988 här! Det var dessutom precis i en politisk brytningstid som jag bodde där. Ungerns första allmänna val, Berlinmurens fall – say no more. Sedan var det med stor fascination jag befattade mig med språket. Jag behärskar sedan den tiden ungerska någorlunda, åtminstone på konversationsnivå.

Åren i Wien hade en mer fundamental påverkan på mig, såväl musikaliskt, stilistiskt som instrumentaltekniskt. Det är en period som format mig som musiker. Wien är dessutom ett kulturellt Mecka även i ett vidare perspektiv, inspirerande på alla plan. Jag längtar alltid tillbaka dit.

I serien Musiker i fokus presenterar vi musikerna i SON på ett lite mer personligt sätt. De porträtteras med fotografier av Björn Carlén som till vardags är han violast i SON.

Alla porträtt i serien: Musiker i fokus

  • Musiker i fokus: Björn Carlén
    Björn Carlén, violast i SON som tagit alla bilder i serien. Foto: Björn Carlén och hans dotter

Dela