Hoppa till huvudinnehåll

Musiker i fokus: Johanna Tafvelin

Föregående

"Det är väldigt roligt att spela så man hör sig själv!" Möt vår violinist Johanna Tafvelin, aktuell på alla möjliga sätt i lördagens direktsända Kammarmusikmarathon.

25 maj 2021

Hej Johanna! Hur känns det inför Kammarmusikmarathon?– Jo men det känns roligt! Jag ska ju både vara programvärd och spela. Bland annat blir det stråkkvartett i ett Edith Södergran-program tillsammans med skådisar från Östgötateatern. Så pratet ser jag inte som mitt huvuduppdrag.

Fast du är ju ruskigt bra på det, och dessutom på att rimma. Till exempel rimmade du ett helt musikquiz i julas. Var kommer det draget ifrån?
– Vet inte! Aldrig upplevt att jag varit så bra på att rimma förr! I min egen familj har jag alltid känt mig som en medelmåtta, det är min storasyster som är bra på ord. Men jag tycker om att skriva.

Under maratonsändningen ska du också spela med en ensemble som du leder på De Geergymnasiet Musik. Bor det en musiklärare i dig?
– Jag älskar att jobba med de här ungdomarna! Det finns så mycket musik att locka fram i dem. Och jag har faktiskt läst pedagogik, jag är utbildad fiollärare förutom utbildad violinist.

När höll du i en fiol första gången?

– Vi hade en fiol hängande hemma på väggen i Östersund, efter min mamma som dog när vi var små. Hon spelade fiol och piano, och sjöng mycket med oss. Jag gick väl och tittade på den där fiolen, och började spela när jag var sju år. Storasyrran spelade piano, så vi ärvde varsitt instrument kan man säga. Dessutom är jag uppvuxen i kyrkan, med mycket sång och barnkörverksamhet. Eftersom vi var en akademikerfamilj var det viktigt med skolan också, men jag har nog aldrig varit inne på något annat spår än musiken. Och jag har alltid känt mig uppmuntrad, det har aldrig varit något snack om att skaffa sig ett riktigt jobb.

Nu under pandemin spelar vi mycket kammarmusik – men du har ju alltid gjort det, och är medlem av flera ensembler. Vad betyder kammarmusiken för dig?

– Jag tycker hemskt mycket om att spela kammarmusik. Det är jättekul att spela i symfoniorkester, men också väldigt roligt att spela så man hör sig själv, haha! Det är en annan utmaning, och stråkkvartetten är enligt mig den optimala ensembleformen.

Du är som en cirkushäst när vi filmar presentationer, och sätter alla prator på första tagningen. Har du stått mycket på scenen utan fiol?

–Jag har någon liten hemlig skådespelardröm. Jag fick ju vara Filippa Fiol i vår guidefilm för barn om konserthuset, och det var jätteroligt. Men nej, det här med att stå på scenen har bara kommit på senare tid. Jag får chansen att göra väldigt mycket på jobbet och det är fruktansvärt roligt!

  • Musiker i fokus: Johanna Tafvelin
    Johanna Tafvelin. Foto: Björn Carlén

Dela


AKTUELLT

SONs digitala scen