Hoppa till huvudinnehåll

Musiker i fokus: Martin Orraryd

Föregående Nästa

"Det är ingen idé att vara höjdrädd." Möt vår slagverkare Martin - som bokstavligt talat klättrar på väggarna.

25 februari 2021

Hej Martin! Är du inte ett dugg höjdrädd?
– Nej, inte så värst. Jag har haft flygcertifikat och flugit små skrotiga Cessnor, då är det ingen idé vara höjdrädd.

Du spelar alltså slagverk hängande i luften i Slagverkare mot väggen, ett möte mellan cirkus och musik som börjar visas på SONs digitala scen i veckan. Vad lockar dig med cirkus?

–Det är nog det där att liksom vad som helst kan hända. Mattias och Magali* kommer med tokiga idéer som man aldrig ens hade kunnat föreställa sig, eller än mindre klara av. Och så kastar man sig in i det och så blir det bra till slut.

Har du några cirkuskvalifikationer?

– Verkligen inte! Förutom två döttrar som håller på med det. Jag har bara ramlat in i det.

Men musikaliska kvalifikationer har du desto fler. När bestämde du dig för att bli professionell musiker?

– Jag har nog växt in i det. Bank- och bomintresset har jag haft hela livet, jag var väl bara tre år när jag drog ut kastruller ur skåpen och slog på hemma i Växjö. Och jag älskade O Fortuna ur Carmina Burana, där var det mycket krasch och bom. Men det var nog ett lite avgörande moment i nian när jag velade mellan att gå natur eller musik på gymnasiet. Det blev musik till slut och sedan dess har det bara ramlat på. Jobbet på SON var mitt första, jag fick det innan jag var klar med musikhögskolan.

Förutom cirkus – vilken är den största utmaningen för dig som slagverkare i orkestern?

– Att hålla igång på en sån hiskelig massa instrument. Ena veckan ska man vara i bra form på virveltrumma, nästa på marimba. En annan sak som man fajtas med är timingen, eftersom vi står längst bak. Det fysiska avståndet på scenen har betydelse för ljudet. Vi måste ligga lite, lite före, för spelar vi där vi tycker att det borde vara så klingar det alltid sent ute i salongen.

Vad är det bästa då?

– Samma sak som det svåra – att få spela på så många olika saker! Det är bredd i att vara slagverkare, både i instrumenten och musikverken.

*Mattias Lindström och Magali Bancel är cirkusartister och arbetar på Östgötateatern. De har utvecklat konceptet till ”Slagverkare mot väggen”.

  • Musiker i fokus: Martin Orraryd
    Martin Orraryd, slagverk. Foto: Björn Carlén

DelaLäs mer

AKTUELLT

SONs digitala scen