Hoppa till huvudinnehåll

Musiker i fokus: Richard Michelin

Föregående Nästa

"Jag har väl svårt att hålla tyst, haha!" Möt vår vältalige violinist Richard Michelin, aktuell som programvärd i lördagens direktsända Kammarmusikmarathon.

24 maj 2021

Hej Richard! Hur har du det?
– Bra! Jag sitter och tar en kopp kaffe och ser ut över vår nyklippta gräsmatta!

Annars är det ju fullt upp med Kammarmusikmarathon nu. Och då får du jobba!

– Ja, jag är ju en av tre programledare som ska planera hur vi ska lägga upp dagen - det är ju så lång tid! Hela tio timmars direktsändning! Det blir kanske bara vid något tillfälle som vi är med alla tre samtidigt men vi måste veta hur vi ska disponera tid och intervjuer med deltagarna.

Du presenterar ofta vid SONs konserter. Hur började det här egentligen?

– När jag jobbade i Camerata Nordica i Oskarshamn brukade jag ofta introducera konserter. Så när vi började med konsertintroduktionerna på SON 2009 var jag med i planeringen. Och sen har det bara rullat på!

Men varför är du så bra på att prata?

– Jag har väl svårt att hålla tyst, haha! Det började faktiskt redan när jag var liten. Jag spelade i mindre sammanhang hemma i Gävle tillsammans med min mamma, jag på fiol och hon på dragspel. Mamma tyckte att jag skulle presentera eftersom det var lite gulligt och så. Och som tonåring spelade jag och en annan kille folkmusik ihop, allt från dans i hembygdsgårdar till bjudningar i Stadshuset. Min fiolkompis ville aldrig presentera så det blev jag som fick ta det och deala med gager och sånt. Och har man gjort det en gång… ja, då får man göra det jämt!

Och detta gör du på studs?

– Många tror nog att det bara är att ställa sig upp och säga något inspirerad av stunden men det är mycket förberedelse bakom.

Kammar- och salongsmusik ligger dig varmt och hjärtat, du är ju bland annat drivande i Svenska Salongsorkestern. Hur kommer det sig?

– Kanske har det att göra med min bakgrund. Det var ju den typen av musik som jag brukade spela med min mamma. Dessutom är just salongsmusik en fin tradition! Under första delen av förra seklet så var det så orkestermusiker tjänade sitt uppehälle på somrarna här i Norrköping - de fick ju bara lön sju månader om året på den tiden. Vid Kakhuset här i Norrköping, i Götaparken mittemot stationen, så var det flera sommarkonserter varje dag från maj till augusti. Det som lockar mig är nog det okomplicerade sättet att förhålla sig till musiken och de många vackra melodierna förstås!

Nu har vi ju bara pratat om att du pratar. Men minns du när du tog steget till att bli professionell musiker?

– I trean på gymnasiet sökte jag till olika musikutbildningar men också till juristlinjen i Uppsala. Och det var faktiskt på skolgården på min studentexamen som min mamma berättade för mig att jag kommit in på en av musikutbildningarna. Så jag tog ett livsavgörande beslut just där och då. Annars hade jag garanterat varit stjärnadvokat i dag! Haha!

  • Musiker i fokus: Richard Michelin
    Richard Michelin. Foto: Björn Carlén

Dela


AKTUELLT

SONs digitala scen