Hoppa till huvudinnehåll

Musiker i fokus: Sofia Petersen

Föregående Nästa

"Det är musik som innehåller livets alla färger". Möt vår cellist Sofia som hjälper oss fira Piazzolla 100 år 11 mars.

3 mars 2021

Hej Sofia! Spela tango kan du – men kan du dansa tango?

– Jag gick en nybörjarkurs i argentinsk tango för länge sedan. Det är så fruktansvärt svårt att man måste hålla i gång det hela tiden, så nu är svaret tyvärr nej. Men det är väldigt kul att ha provat för jag älskar argentinsk tango, både att lyssna till och titta på.

Och så kan du arrangera tango också?

– Ja, det här verket Histoire du tango av Piazzolla som vi spelar är ju egentligen skrivet för flöjt och gitarr, och jag har transkriberat det för violin och cello. Piazzollas musik brukar man inte dansa till eftersom det är musik för konsertscenen, men vilken passion! Hans musik innehåller livets alla färger; glädje, sorg, kraft, sensualitet, mjukhet, smärta och ömhet.

Hur började det här med musiken för dig?

– Jag är uppvuxen i Mariefred i Sörmland där min pappa var kantor i kyrkan och pianolärare i kommunala musikskolan. Musik var lika naturligt som att äta och sova hemma hos oss. Jag ville börja spela fiol men pappa visste att det var ont om celloelever just när jag skulle börja spela. Jag visste inte ens att instrumentet fanns, men han tog med mig på några konserter med cello och jag blev helt förälskad. Jag har ett vagt minne av att jag tänkte ”vilken tur att jag fick veta om att det här finns”. Aldrig någonsin har jag ångrat det. Och jag började jobba tidigt, redan från 12 års ålder fick jag regelbundna uppdrag hemma i Mariefred.

Du är ju kreativ på så många sätt, du ägnar dig åt silversmide också?

– Ja, på hobbybasis. Jag älskar att hålla på med händerna, alla former av konstnärliga uttryck är min grej. Silvret är det senaste, jag har också målat och sytt mycket genom åren.

Duon DuoJa som framför Piazzolla består av dig och din man Henrik – och han är också musiker i SON. Hur är det att arbeta ihop med sin man?

– Det är härligt! Vi känner oss lyckligt lottade som får jobba ihop. Bara för att man är ett par är det absolut inte en självklarhet att man också synkar rent musikaliskt, men det gör verkligen vi. Vi behöver inte prata sönder saker eftersom vi har samma känsla för musiken och känner varandra utan och innan. Det är som en ordlös telepati.

  • Musiker i fokus: Sofia Petersen
    Sofia Petersen, violoncell. Foto: Björn Carlén

DelaLäs mer

AKTUELLT

SONs digitala scen