Hoppa till huvudinnehåll

Här är nästa säsong!

Föregående Nästa

SON presenterar det fullmatade spelåret 2020/2021.

29 april 2020

- Jag är glad över att kunna presentera ett så brett och innehållsrikt program, med allt från särskilda satsningar för barn, attraktiva populärkonserter och klassiska mästerverk till uruppföranden av ny, svensk musik, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef för Norrköpings Symfoniorkester.

Ny chefdirigent

Det blir en försäsong med gratiskonserter, även om formen för detta ändras då både Augustifesten i Norrköping och Stadsfesten i Linköping ställs in eller förändras på grund av corona-läget. Hur det blir ser du sinom tid är på webbplatsen.

Spelåret sparkar spelåret i gång i stor stil med SONs nye chefdirigent Karl-Heinz Steffens på pulten, och storstjärnan Peter Mattei som barytonsolist.

- Karl-Heinz Steffens kommer att utveckla orkestern inifrån, med varje enskild musiker för ögonen och med musiken som verktyg, säger Henrik Marmén. Jag är övertygad om att resultatet kommer att bli strålande!

Beethovenår

Steffens kommer bland annat att dirigera flera av Beethovens symfonier under sitt första spelår. Med anledning av kompositörens 250-årsjubileum kommer SON att spela samtliga Beethovens nio symfonier under säsongen, liksom andra smakprov ur hans repertoar.

- Navet i jubileet blir den nionde symfonin med dirigenten Stefan Solyom som dirigent, fina solister och stor kör, och detta just under själva jubileumsveckan, säger Henrik Marmén.

Stolt över gästerna

En annan jubilar är dirigenten Michail Jurowski, publikfavoriten som denna säsong firar sitt 25-årsjubilium med SON. Han är i fint sällskap med andra gäster som Daniela Musca, Anna Skryleva, Gudrun Dahlqvist och Ryan Bancroft, den sistnämnde vinnare av Malkotävlingen 2018.

- Jag är särskilt glad och stolt över att kunna presentera så många fina solister i år, säger Henrik Marmén. Ett pärlband av skickliga pianister, bland andra Kirill Gerstein och Roland Pöntingen. Och vi har lyckats bjuda in både flöjtisten Laura Michelin och violinisten Johan Dalene, båda mer ursprung i Norrköping.

Bland egna solister från orkestern finns SONs harpist Delphine Constantin Reznik och Lars Paulsson, klarinett.

Musik från olika tider

I övrigt bjuds det på ett program som lyfter både verk som fallit i oförtjänt glömska, välkänd musik och helt nya verk. Bland det nya märks Henrik Bergion från Norrköping har skrivit ett verk för SON och De Geergymnasiets kör, vilket uruppförs i april. Satsningen på Allan Petterssons musik fortsätter och hans åttonde symfoni framförs i oktober. Bland de stora mästarna hittar vi bland annat Bruckner, Mahler, Sjostakovitj, Rachmaninov, för att nämna några. Även Wilhelm Stenhammars 150-årsjuileum uppmärksammas genom att vi låter hans verk Excelsior! inleda säsongen och att senare under året framföra andra symfonin.

Mer än klassiskt

Ett spännande samarbete med kollegorna på Östgötateatern blir det i form av Stravinskys Historien om en soldat, med orkester, skådespelare och cirkusartister på scenen. SONs omfattande program för barn och unga innehåller bland annat en efterlängtad repris av barnoperan Hion om natten. Och på populärsidan hyllas Ella Fitzgerald med solisterna Rigmor Gustavsson, Ellen Andersson, Sharon Dyall och dirigenten Anders Berglund. Annika Norlins uppmärksammade konsertproduktion Säkert! väntar i mars. Till jul blir det som vanligt ett härligt fyrverkeri av konserter både för stora och små, med klassikern Dickens julsaga på programmet.

Gå till konsertsidan och botanisera bland godbitarna i kommande säsong. Välkomna!

  • Här är nästa säsong!
    Årets generalprogram. Se alla konserter här på webben!

Dela