Hoppa till huvudinnehåll

Jonas Valfridsson - redan en pristagare

Föregående Nästa

Jonas Valfridsson är finalist nummer fyra i kompositionstävlingen Ann-Sophie Mutter och SON:s fond.

25 februari 2013

Allt började i födelsestaden Jönköping, med en musikintresserad far som hade en generös inställning till att låna ut sina instrument och sina dyrbara LP-skivor. Där lades grunden till Jonas Valfridssons musikintresse.

- Jag började som gitarrist och hade väl kanske tänkt mig en karriär som jazz- eller rockmusiker, men när jag var 17, 18 år så tog komponerandet överhanden, berättar Jonas, som numera bor i Stockholm.

Sedan dess har Jonas Valfridsson utbildat sig vid högskolan för scen och musik i Göteborg, vid Statliga konservatoriet för musik och dans i Paris, och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Hit i Japan

År 2006 fick Jonas Valfridsson sitt stora genombrott, eller som han själv säger: en hit.

Det var när Tokyofilharmonin uruppförde hans In Killing Fields Sweet Butterfly Ascend, ett verk som året efter belönades med Toru Takemitsu Composition Award.

- Jag har skrivit kammarmusik också, men efter det där priset har jag blivit känd som en kompositör som skriver för stor orkester, säger Jonas Valfridsson.

När han ska beskriva sin kompositionsstil drar Jonas Valfridsson en linje från de franska impressionisterna, via Maurice Ravel och Henri Dutilleux.

- Utan att bli pretentiös kan man väl säga att min musik har en lätt och flyktig karaktär. Jag lägger mycket i träblåset, tar fasta på de svagare instrumentgrupperna.

Dröm uppfylld

Det kommande året har Jonas Valfridsson beställningar för sinfoniettan i Riga och för SNYKO, Stockholms Nya Kammarorkester.

Jonas Valfridssons tävlingsbidrag, A Sudden Recollection: Le Jardin des Plantes kommer att uppföras inte bara i Norrköping utan även på Konserthuset i Stockholm, eftersom SON gästspelar där med Valentina Lisitsas Rachmaninovkonsert.

- Det ska jag fira ordentligt här i veckan, säger Jonas Valfridsson. Att bli spelad på Stockholms Konserthus har varit ett av mina stora mål i livet, och i och med SON:s tävling blir det målet uppfyllt.

  • Jonas Valfridsson - redan en pristagare
    Jonas Valfridsson.

Dela