Hoppa till huvudinnehåll

Nu startar projekt Hion

Föregående Nästa

I mer än ett år har det diktats, komponerats och planerats. Och i veckan träffades de för första gången – de som tillsammans ska göra barnoperan Hion om natten med SON.

10 september 2014

Inte sedan Lars-Åke Franke-Bloms Trollslaget framfördes på 1990-talet har det spelats barnopera med SON. Men nu är det dags igen, och för första gången står orkestern bakom en operaproduktionen från ax till limpa, med det alldeles nyskrivna verket Hion om natten.

I onsdags var det högtidlig kollationering, då ensemblen samlades för att läsa igenom hela verket från första till sista repliken. Här fanns sångsolisterna Jakob Högström, Johanna Rudström, Sabina Zweiacker och Martin Vanberg, librettisten och skådespelaren Henrik Ståhl, och så förstås kompositören samt dirigenten Christoffer Nobin. En ganska unik tilldragelse i symfoniorkesterns historia.

- Att skapa gestaltad musikteater ingår inte i vårt uppdrag, men det är viktigt att utmana den egna organisationen, både musikaliskt och produktionsmässigt.

Det säger Karin Veres, vd och konstnärlig ledare för Norrköpings Symfoniorkester.

- Det här är ett verk gestaltat av symfoniorkester, fyra sångare en skådespelare och kör, för både barn och vuxna. Genom att göra detta berör vi på ett nytt sätt och ger vår publik nya ingångar. Man blir så tagen av musikteater när man är liten!¨

Det är skådespelaren och författaren Henrik Ståhl som skrivit libretto, alltså texten, till operan. En drömförfattare, enligt projektets huvudproducent Kristina Holm-Danielsson.

- Jag har alltid gillat Henriks allvarliga sätt att skriva för barn. Han vågar skriva om saker som barn funderar på, men som vuxna inte törs prata med barnen om. Och Hion har ett allvarligt tema. Barnföreställningar måste inte alltid var upptempo och glättiga. Barn funderar mer på stora frågor än vad vi vuxna vill erkänna.

Hion om natten sätts upp som skolkonserter under vecka 47, och den 22 november ges operan som offentlig föreställning. På scenen finns också statister och en kör.

Videon: Henrik Ståhl om sitt förhållande till opera, och om handlingen i Hion om natten.


DelaLäs mer