Hoppa till huvudinnehåll

Skivsläpp med SONs harpist

Föregående Nästa

Delphine Constantin Reznik återupptäckte harpisten Anton Edvard Pratté som verkade i Östergötland i början av 1800-talet.

7 oktober 2021

Första oktober släppte BIS Records ny skiva med Norrköpings Symfoniorkesters harpist Delphine Constantin-Reznik. Detta är den första CD-inspelningen av den nyligen återupptäckta romantiska svenska harpisten och kompositören Anton Edvard Pratté (1796-1875). Delphine spelar några av kompositörens solon och även hans storkonsert för harpa med Norrköpings symfoniorkester under ledning av dirigenten Daniela Musca.

Anton Edvard Pratté var ledare för Norrköpings orkestersällskap på 1830-talet. Han var mycket berömd som harpist, och erbjöds även harptjänsten i Hovkapellet, men han valde att turnera runt på östgötska och värmländska herrgårdar, och levde ett sådant kavaljersliv som Selma Lagerlöf skildrat i sina romaner. Han komponerade nästan bara musik för sin egen harpa, och är på detta sätt en helt unik svensk tonsättare.
Pratté har fallit i glömska till stor del efter hans död 1875. Det är oklart varför eftersom han var känd när han levde.

Det var när Delphine Constantin-Reznik tillträdde posten som harpist i Norrköpings symfoniorkester som hon först stötte på namnet Anton Pratté, känd under sin livstid som harpist och kompositör. Hennes forskning om musiken och verksamheten hos denna bortglömda mästare har nu resulterat i den allra första inspelningen av någon av hans många kompositioner för harpan. Anton Edvard Pratté föddes i Böhmen i en familj som drev en turnerande dockteater. Han kom till Sverige som tonåring och gjorde sig snart ett namn, framförde såväl egen som andras musik. Pratté höll konserter över hela Sverige och åkte på 1840-talet till och med på en omfattande turné i Europa och uppträdde i Berlin, Wien och Prag. Men mycket av hans liv spenderades i området kring Norrköping där han undervisade döttrarna till rika markägare och för ett tag ledde det lokala orkestersällskapet - föregångaren till Norrköpings Symfoniorkester som hörs på skivans första spår Grand Concert. Därefter följer två verk för soloharpa, båda med traditionella låtar från Sverige respektive Norge.

Förutom konserter med SON där Delphine är solist med Prattés musik, så har hon också organiserat en internationell harpfestival till Prattés ära.

Kompositör Anton Edvard Pratté

Medverkande Delphine Constantin-Reznik

Norrköping Symfoniorkester

Dirigent Daniela Musca

Period Romantiken


  • Skivsläpp med SONs harpist
    Delphine Constantin-Reznik Foto: Nikolaj Lund
  • Skivsläpp med SONs harpist
    A. E. Pratté - Harp works skivomslag.
  • Skivsläpp med SONs harpist
    Anton Edvard Pratté

Dela