Hoppa till huvudinnehåll

Sportlovsorkestern fyller tio

Föregående Nästa

”En träningsboost”. Så säger 19-årige Gustav Eweman om att vara med i tioårsjubilerande Sportlovsorkestern.

16 February 2015

Scrolla ned - under text och bild hittar du länkar till alla artiklar om Sportlovsorkestern 2015!

För tionde året i rad samlas musicerande ungdomar från hela länet för att bilda Sportlovsorkestern i De Geerhallen i Norrköping. Musiker från Norrköpings Symfoniorkester coachar ungdomarna under veckan och repetitionsarbetet leds av dirigent Cecilia Rydinger Alin.

En häftig känsla

Alla som är elever i någon av länets kommunala kulturskolor har chans att vara med. I år är de hela 59 stycken. En av deltagarna är Gustav Eweman från Motala.

- Det är en riktigt häftig känsla att vara så många som spelar tillsammans, och en riktigt bra sal att spela i. Det är så bra akustik i De Geerhallen, säger han.

En träningsboost

Gustav studerar både slagverk, trombon, gitarr och sång i Motalas kulturskola. Han är en veteran i Sportlovsorkestern, eftersom han redan varit med som trombonist flera gånger. Men i år står han bakom pukorna.

- Det är kul att testa nya positioner. Och så får jag skärpa mig lite, för det finns tre trombonister men bara en pukist! Jag ser särskilt fram emot att få spela The Untouchables av Morricone, för där är det några omställningar på slutet.*

En riktigt bra sak med Sportlovsorkestern är att få prata med coacherna från Norrköpings symfoniorkester, tycker Gustav.

- Man får nya synvinklar på saker. Och så övar man ju mycket mer här än i vanliga fall. Sportlovsorkestern är en riktig träningsboost.

En självklar hemvist

SONs producent för barn- och ungdomsverksamheten, Kristina Holm Danielsson, är glad över att Sportlovsorkestern kan fira tio år. Verksamheten ger så mycket tillbaka till orkestern.

- Vi får in så många unga människor som känner att de får en självklar hemvist i konserthuset, säger hon.

*Omställningar är när pukisten stämmer om pukorna till en annan tonart.

  • Sportlovsorkestern fyller tio
    Gustav Eweman är veteran i Sportlovsorkestern.

DelaLäs mer