Hoppa till huvudinnehåll

Till minne av Michail Jurowski

Föregående Nästa

Han tyckte sig uppleva en särskild själsgemenskap med SON och var en av de mest betydande dirigenterna för orkesterns konstnärliga nivå.

21 mars 2022

Vi har nåtts av den sorgliga nyheten att Michail Jurowski gått bort lördagen den 19 mars 2022.

Till minne av Michail Jurowski (25/12 1945 – 19/3 2022)

Michail Jurowski föddes i en musikalisk familj och växte upp tillsammans med eliten inom det dåvarande sovjetiska musiklivet: Mstislav Rostropovitj, Leonid Kogan, Emil Gilels osv. Dmitrij Sjostakovitj var en nära vän till familjen och den unge Michail inte bara träffade honom regelbundet – de spelade också fyrhändigt piano tillsammans. Att Jurowski utvecklade en särskild förståelse för Sjostakovitjs musik är alltså inte svårt att förstå, men alla som mött honom kan vittna om hans imponerande djupa kunskap om och kärlek till all musik han dirigerade. Själv tyckte han inte det var något märkvärdigt – ”allt handlar om att studera musiken på djupet” – men det ledde allt som oftast till oförglömliga framföranden. Samtidigt var han en ambassadör för ny musik och ledde många uruppföranden. Även svensk musik låg honom varmt om hjärtat och med Norrköpings symfoniorkester spelade han in flertalet symfonier av Wilhelm Peterson-Berger och Ture Rangström på skiva.

Michail Jurowskis tyckte sig uppleva en särskild själsgemenskap med Norrköpings Symfoniorkester. Hans sista konsert med orkestern ägde rum hösten 2020, exakt 25 år efter hans debut med orkestern. Under hela denna tid var han en regelbundet återkommande gästdirigent. Han kunde som få andra locka fram det allra bästa från musikerna och hans konserter drog alltid extra mycket publik. Trots att han aldrig hade någon formell titel hos SON är det knappast någon dirigent under de här 25 åren som haft större betydelse för orkesterns konstnärliga nivå än Michail Jurowski.

Vid sin sida hade Michail Jurowski alltid sin fru Eleonora, som med partituret i hand följde alla repetitioner och stöttade med allt praktiskt, något som blev särskilt viktigt under senare år när åldern började ta ut sin rätt. Våra tankar går till henne och övriga familjen.

Henrik Marmén, konstnärlig chef för SON

  • Till minne av Michail Jurowski
    Michail Jurowski med SON 2016. Foto: Ann-Charlotte Sandelin
  • Till minne av Michail Jurowski
    Michail Jurowski med SON 2020. Foto: Calle Slättengren

Dela