Hoppa till huvudinnehåll

Toppmöte för Stenhammartävlingen

Föregående Nästa

I veckan håller världsorganisationen för musiktävlingar årsmöte i Norrköping.

3 maj 2019

Stenhammartävlingen står värd för detta internationella toppevenemang, med delegater från 50 olika tävlingar.

WFIMC (World Federation for International Music Competitions) representerar fler än 120 av världens ledande musiktävlingar inom klassisk musik. Organisationen har sin bas i Genève, grundades 1957 och är den enda stödorganisationen för internationella musiktävlingar.

SON medverkar

Nu intar WFIMC Norrköping för sin sextiotredje generalförsamling, 8 - 11 maj. Över 70 internationella delegater från 50 olika tävlingar kommer till Norrköping. Delegaterna kommer från de flesta europeiska länderna, men även Australien, Kanada, Chile, Israel, Japan, Kina, Sydafrika, Sydkorea och USA. Under fyra intensiva dagar blir det diskussioner, seminarier, nätverkande och konserter. Norrköpings Symfoniorkester medverkar i programmet med en konsert där Hanna Husáhr är solist. Hon är en av Sveriges främsta sopraner i den yngre generationen och vann Stenhammartävlingen (Wilhelm Stenhammar International Music Competition) 2016.

Sonja Stenhammars initiativ

Att WFIMC kommer till stan är Sonja Stenhammars förtjänst. Hon är grundare och konstnärlig ledare för Stenhammartävlingen, som är en av medlemsorganisationerna.

- När jag slutade efter närmare 30 år som operasångerska och hade suttit i juryn för många internationella tävlingar ville jag snarast möjligt arrangera en sångtävling i Sverige för att hjälpa unga begåvade sångare att starta sina karriärer, säger Sonja Stenhammar.

Investering för framtiden

Sverige har producerat många världsstjärnor på operascenerna - Jussi Björling, Birgit Nilsson, Gösta Winbergh, Nina Stemme, Peter Mattei med flera. En nytänd stjärna är Christina Nilsson, som vann Stenhammartävlingen 2016.

- WFIMC är glada över att denna gång få besöka Sverige och hylla det fantastiska arbete som Stenhammartävlingen har åstadkommit. Det är ovärderligt att på detta sätt få samla alla våra medlemmar för att lära oss av varandra och av inbjudna talare. Det är en investering för att säkra framtiden för dagens internationella musiktävlingar, säger Benjamin Woodroffe, generalsekreterare i WFIMC.

Fler vill vara med

2019 välkomnar WFIMC flera branschrepresentanter och gästtalare, däribland Atholl Swainston-Harrison, chef för Londonbaserade International Artist Managers’ Association. Vid det årliga mötet ges möjlighet att utbyta erfarenheter, diskutera utmaningar och lära mer om Sverige och dess kulturliv. Som en stående punkt tar årets möte också ställning till tio nya ansökningar från musiktävlingar som är angelägna om att få komma med i federationen.

  • Toppmöte för Stenhammartävlingen
    Sonja Stenhammar.

Dela