Hoppa till huvudinnehåll

Världspremiär för nyupptäckt östgötsk musik

Föregående Nästa

Helgen är räddad, plocka pärlor ur vår musikaliska skattkista!

29 maj 2020

Nu kan du njuta av en världspremiär av en nyupptäckt kvartett för harpa och blåstrio. Verket är skrivet av Anton Edvard Pratté som var verksam i Östergötland på 1800-talet.

Tillsammans med kollegorna Lars Paulsson, klarinett, Lennart Langer, horn och Roman Reznik, fagott väcker nu Delphine Constantin Reznik liv i denna hittills ospelade kvartett och därmed tillvaratas en viktig del av det östgötska kulturarvet. Anders Wiklund från Levande MusikArv har sammanställt stämmorna i kvartetten.

- Vi skulle ha spelat stycket nu i maj 2020 och om det varit normala tider för publik både i De Geerhallen och i Ledbergs kyrka utanför Linköping, där Pratté är begravd. Vi hoppas att kunna framföra stycket för publik i höst och en konsert är planerad i Ledberg på Prattés födelsedag den 22 november, säger Delphine Constantin Reznik.

Delphine var också arrangör och initiativtagare till en internationell harpfestival i Norrköping i maj 2019, som var en hyllning av harpvirtuosen och tonsättaren Pratté – en festival som fick internationell uppmärksamhet. En andra festival planeras till 2021.

Det finns också en nyligen grundad ideell förening “Pratté Society”, som vill stimulera framförande av hans verk och bidra till att musiken tar sig även utanför Östergötlands och Sveriges gränser.

Passa även på att se André Jolivet: Pastorales de Noël for flute, bassoon and harp och Bela Bartók: Six Romanian Folkdances.

Se alla våra digitala konserter här.


Dela