Hoppa till huvudinnehåll

Historien om en soldat

Föregående

Ett sceniskt verk med rytmisk och varierad musik av Igor Stravinsky

29 december 2021

Ett samarbete mellan Norrköpings symfoniorkester och Östgötateatern. Historien om en soldat behandlar den ständigt aktuella frågan om att sälja sin själ för pengar. Vad händer med själen när allt är till salu?

Verket tillkom under första världskriget när Stravinsky befann sig i Schweiz. Alla institutioner som ägnade sig åt musik hade slagit igen, men det fanns fortfarande kringresande teatergrupper – så varför inte skriva musik till en sådan? Stravinsky och författaren Charles-Ferdinand Ramuz, som skrev librettot, hittade historien om den ryske soldaten som byter sin violin mot djävulens bok i sagan Den försvunna soldaten och djävulen i samlingen Ryska folksagor.

Historien om en soldat ställer frågan om hur vi ska leva våra liv och har ett tydligt budskap: Var inte girig - du kan inte få allt - och försöker du få allt kommer du att förlora allt. Stravinsky laborerar med rytmer och taktarter i en harmonisk men nästan rå tonklang i verkets marsch- och folkmusik. Fiolen, soldatens själ som besätts av djävulen, har en särskilt virtuos stämma med inspiration från den ungersk-romska resandetraditionen. Till prinsessans svit av tre danser hörs tango, vals och ragtime. Som spegelbild till prinsessans danser komponerade Stravinsky två koraler, när soldaten tillfälligt besegrar djävulen, i vilka finns referenser till 1700-talets barockmusik, dock mer ironiskt än vördnadsfullt.

Regi Johan Huldt
Dirigent Emil Eliasson
Koreografi Camilo Ge Bresky
Kostym och scenografi Magnus Möllerstedt
Ljus Joni Lohvansuu
Ljud Anders Bagler
Scripta Johanna Tafvelin
Ljudinspelning Thore Brinkmann
Bildmix Wictor Lind
Kamera Gustav Almberg och Jonathan Andersson
Producent Lena Uhlander

Medverkande skådespelare: Karl Sanner, Patrik Voight, Viktor Björkberg, Jenny Salomonsen
Musiker ur SON: Tanja Kaitaniemi violin, Björn Malmqvist kontrabas, Johnny Jannesson klarinett, Linus Björnstam fagott, Elias Svanberg trumpet, Christoph Schnaithmann trombon, Petter Svensson slagverk

Texten översatt till svenska 1957 av Erik Lindegren. Inspelat den 10 november i De Geerhallen, Norrköping.

Konserten finns tillgänglig på digitala scenen (YouTube) i 30 dagar från och med klockan 13.00 den 1 januari 2022. Se på YouTube>>

  • Historien om en soldat
    Jenny Salomonsen och Karl Sanner. Foto: Peter Holgersson
  • Historien om en soldat
    Dirigent Emil Eliasson. Foto: Peter Holgersson

Dela