Hoppa till huvudinnehåll

Chefdirigenter genom tiderna

SON är en plantskola för världsdirigenter.

Genom åren har Norrköpings Symfoniorkester blivit känd som orkestern där stjärnor uppstår på dirigentpulten. Här presenteras våra chefdirigenter från starten fram till i dag.
Årtalen anger den tid dirigenterna verkat i orkestern.

Karl-Heinz Steffens
2020 -

Den tyske dirigenten Karl-Heinz Steffens tillträder som chefdirigent för SON vid säsongsstarten 2020/21 för ett förordnande på tre år.

Orkester och dirigent möttes för första gången under Brahms-satsningen säsongen 2018/2019 och det blev en succé.

Steffens är en mycket efterfrågad gästdirigent, och flerfaldigt prisbelönt. Sedan 2019 är han också chefdirigent vid statsoperan i Prag. Han har också hunnit med en karriär som framgångsrik klarinettsolist.

Michael Francis
2012 - 2016

Michael Francis var chefdirigent och konstnärlig rådgivare för SON 2012-2016. Han började sin karriär som kontrabasist, bland annat i London Symphony Orchestra. Hans talang för dirigering blev uppenbar när han gjorde ett inhopp på kort varsel under en orkesterturné. Sedan dess har Michael Francis dirigerat betydande orkestrar över hela världen. Under sina Norrköpingsår började han även som musikalisk ledare för The Florida Orchestra.

Alan Buribayev
2007 - 2011

Kazakstanske Alan Buribayev kombinerade sitt ledarskap i SON med att vara chefdirigent både för filharmonin i nederländska Brabant och för RTÉ National Symphony Orchestra i Irland. Han är flitig gäst på många stora scener runt om i världen. För närvarande är han chefdirigent för Astanaoperan i Kazakstan.

Lü Jia
1999 - 2005

Född i Shanghai, utbildad i Berlin, bosatt i Florens och chefdirigent för Orchestra Reggionale di Toscana – den förste asiaten någonsin på en så prominent post i Italien. Så såg Lü Jias liv ut när han tillträdde hos SON. Han åkte till Kina på turné med orkestern, och spelade in många nordiska verk. Jia knöts till operan i Verona efter SON, och är numera chefdirigent för symfoniorkestern i Macao.

Ole Kristian Ruud
1996 - 1999

Ruud framträdde som klarinettist med alla stora norska orkestrar innan han utbildade sig till dirigent vid Sibeliusakademien i Helsingfors. Han var chefdirigent i Trondheim före sin tid i SON. Ruud är den ende som framfört Sjostakovitjs krävande sjunde symfoni med SON. Under åren 1999-2002 var han konstnärlig ledare för Stavangers symfoniorkester och är sedan 1999 professor i dirigering vid Norges musikhögskola.

Junichi Hirokami
1991 - 1995

Junichi Hirokami från Tokyo vann den första Kondrasjin-tävlingen i Amsterdam 1986, och engagerades därefter av pianisten Vladmir Ashkenazy för en turné i Japan. Under sin tid i SON introducerade Hirokami japansk musik i Sverige, och det motsatta när han tog med sig orkestern på en bejublad turné till hemlandet. Hirokami är numera chefdirigent för symfoniorkestern i Kyoto.

Franz Welser-Möst
1986 - 1991

Österrikaren Welser-Möst var internationellt efterfrågad redan när han kom till SON. Han blev oerhört populär hos Norrköpingspubliken, och drev ett visionärt arbete i orkestern. Sedan 2002 är han chefdirigent för Cleveland Orchestra, och gästdirigerar på de stora världsscenerna. Att han lett Wienerfilharmonikernas berömda nyårskonsert förvånar ingen som hört hans wienervalser på SONs Trettondagskonserter.

Okko Kamu
1972 - 1979

1969 vann finländaren Okko Kamu Karajan-tävlingen utan att ha tagit en enda lektion i dirigering. Formellt sett var han aldrig chefdirigent för SON, men verkade i praktiken som sådan. Under Kamus ledning gjorde SON sin första Allan Pettersson-inspelning, symfoni nr 6. Kamu gick vidare till chefsposter för flera stora orkestrar, bland annat var han chefdirigent i Sinfonia Lahti 2011-2016.

Everett Lee
1962 - 1972

Krigsveteranen Everett Lee från USA hade redan gjort internationell karriär när han kom till SON, och han ordnade orkesterns första utlandsbesök. Lee framförde mycket amerikansk musik i Norrköping, bland annat operan Porgy and Bess. Under sin senare karriär i USA och Sydamerika var han en ivrig förespråkare för svensk musik, och han hade hela tiden sin bas i Sverige där han ännu bor. Everett Lee fyllde 100 år i augusti 2016.

Herbert Blomstedt
1954 - 1962

Herbert Blomstedt var ung när han kom till SON, bara 27 år. Han bosatte sig i Norrköping och bildade familj här. Blomstedts framgångar var totala, och sedan han lämnat SON gjorde han internationell karriär med chefskap i många berömda orkestrar, som Oslofilharmonikerna och Staatskapelle i Dresden. Men Blomstedt har alltid betonat hur viktig tiden i Norrköping var för honom.

Heinz Freudenthal
1936 - 1952

Tyskfödde Heinz Freudenthal är den som verkat längst som chefdirigent i SON. Under sina 16 år i Norrköping grundade han flera lokala musiksällskap, och fick medalj för sina insatser för stadens musikliv. Senare blev han i tur och ordning chef för israeliska radions symfoniker, musikskolerektor i Karlstad, inspektör för Norges statsstödda orkestrar och chefdirigent i Kristiansand.

Tord Benner
1929 - 1935

Tord Benner var bara 22 år och kom direkt från studier i Österrike och Schweiz när han tog över SON. Benner moderniserade SONs repertoar och prisades utåt, men blev avskedad – delvis för att han var homosexuell. Brenner flyttade till USA där han komponerade filmmusik och dirigerade. Åter i Sverige blev han musikansvarig för Dramatens lilla scen, och skrev musik till svenska filmer.

Ivar Hellman
1914 - 1928

Norrköpingssonen Ivar Hellman debuterade som dirigent i Göteborg 1913, sedan Wilhelm Stenhammar lagt märke till honom. Ledde både SON och Musikaliska Sällskapet i hemstaden, tills Radiotjänst anställde honom i sin musikverksamhet. Han valdes in i Musikaliska Akademien 1971. Ivar Hellman avled 1994 i en ålder av 103 år. Han ledde SON i över 1 000 konserter.

Om orkestern

​Historien om SON

​Från Hörsalen till De Geerhallen

Konserthuset

Pappersfabriken…

… som blev hem för en hel orkester.

Hitta hit

Konserthuset i Norrköping

Hitta hit, p-platser och kollektivtrafik.

Vanliga frågor

Var? När? Hur?

Allt du undrar om konsertbesöket.