Hoppa till huvudinnehåll

Musikerna i SON

Lär känna musikerna i Norrköpings symfoniorkester.

 • Chefdirigent

  Karl-Heinz Steffens
  Karl-Heinz Steffens

  Chefdirigent

  Den tyske dirigenten Karl-Heinz Steffens tillträder som chefdirigent för SON vid säsongsstarten 2020/21 för ett förordnande på tre år.

  Orkester och dirigent möttes för första gången under Brahms-satsningen säsongen 2018/2019 och det blev en succé.

  Steffens är en mycket efterfrågad gästdirigent, och flerfaldigt prisbelönt. Sedan 2019 är han också chefdirigent vid statsoperan i Prag. Han har också hunnit med en karriär som framgångsrik klarinettsolist.

  Besök Karl-Heinz Steffenss hemsida
 • Violin 1

  Henrik Jon Petersen
  Henrik Jon Petersen

  1:e konsertmästare

  Norrköpingssonen Henrik Jon Petersen har studerat för professor Harald Thedéen vid Musikhögskolan i Stockholm. Efter erhållet solistdiplom blev det fler studier i Schweiz och England. Verksam i Stockholmsfilharmonikerna och Uppsala Kammarsolister innan han 1993 återkom till Norrköping. Har framträtt som solist med flera orkestrar i landet och är en aktiv kammarmusiker. Henrik har Duo Ja! tillsammans med hustrun Sofia.

  Vakant/ Vacancy
  Vakant/ Vacancy

  1:e konsertmästare

  Mikael Wenhov
  Mikael Wenhov

  Alternerande konsertmästare

  Mikael Wenhov är anställd i SON sedan 1991. Säsongen 2020/2021 vikarierar han som 1:e konsertmästare. Han började spela violin på Kommunala musikskolan i Söderköping för Alois Kempny, och fortsatte till musiklinjen på De Geergymnasiet i Norrköping. Mikael har studerat på musikhögskolorna i Malmö och Oslo för bland andra Jennifer Wolf och Terje Moe Hansen. Sitt solistdiplom erhöll han 1998. Han har framträtt som solist med SON vid flera tillfällen och är även verksam som kammarmusiker.

  Paul Waltman
  Paul Waltman

  2:e konsertmästare

  Paul Waltman är sedan 2010 anställd som andre konsertmästare vid SON. Säsongen 2020/2021 vikarierar han som alternerande konsertmästare.

  Innan SON var Pal vid Kungliga Filharmonikerna 1999-2000 och därefter vid Radiosymfonikerna fram till 2010. Paul har även varit solist hos och vikarierat som konsertmästare vid ett flertal symfoniorkestrar. Han spelar gärna kammarmusik, med bland andra Bengt Forsberg, Tobias Ringborg och Francisca Skoogh. Därtill brinner han för att hitta nya juveler i den senromantiska repertoaren. Tonsättaren Erich Wolfgang Korngold är en favorit och Paul släppte 2008 en skiva där han tolkar dennes musik.

  Lissy Abreu Ruiz
  Lissy Abreu Ruiz

  Violin 1

  Carina Beckett
  Carina Beckett

  Violin 1

  Innan Carina Beckett anställdes i SON 1998 frilansade hon som violinist i nästan tio år. I bagaget har hon också sex år som anställd i Malmö Symfoniorkester. Sin utbildning fick Carina bland annat i Sweelinck, musikkonservatoriet i Amsterdam.

  Säsongen 2008-2009 bytte Carina tjänst med en violinist från Auckland Philharmonia, och provade på orkesterlivet i Nya Zeeland ett år. När tid finns är det Carinas passion att renovera gamla fönster och dörrar, särskilt till sin egen Hälsingegård.

  Sarah Dodd Falkebring
  Sarah Dodd Falkebring

  Violin 1

  Sarah Dodd Falkebring kommer från England och är uppvuxen i Los Angeles. Hon har studerat i USA vid Peabody Conservatory i Baltimore och California State University i Northridge där hon tog solistdiplom. Kammarmusik studerade hon för Emerson, American och Julliard Quartets och Beaux Arts Trio.

  Innan hon kom till Sverige jobbade Sarah som frilansviolinist i Los Angeles och som stämledare i båda Santa Barbara Chamber Orchestra och Orchestra of Santa Fe i New Mexico. Sarah är också en skicklig violast och jobbade två år i Portugal i Orquestra Sinfónica de Porto innan hon flyttade till Sverige. Hon kom till SON 1993 och är sedan 1994 medlem i Holmen Quartet. Sarah har också jobbat som SONs orkesterbibliotekarie i två år.

  Matts Eriksson
  Matts Eriksson

  Violin 1

  Matts började i SON 1993. Han är utbildad vid musikhögskolorna i Stockholm, Wien och Köln. Dessutom har han tagit lektioner för professor Gerard Jarry vid Pariskonservatoriet.

  Matts intresse för kammarmusik har alltid varit stort. Han spelar för närvarande i Norrköpingsbaserade Matinkvartetten. Tidigare har han bland annat medverkat i Swedenborgkvartetten och i kammarorkestern SNYKO.

  Magnus Ivarson
  Magnus Ivarson

  Violin 1

  Magnus Ivarson spelar violin hos SON sedan 1981. Han utbildade sig vid Musikhögskolan i Göteborg under åren 1976-1981.

  Magnus spelar även gitarr och piano och har varit trummis i en jazztrio. Han kan även titulera sig musikalkompositör.

  Tanja Kaitaniemi
  Tanja Kaitaniemi

  Violin 1

  Tanja Kaitaniemi har varit anställd hos SON sedan 1997 efter ett långtidsvikariat 1996-97. Hon studerade musikvetenskap vid Helsingfors Universitet i början av 1990-talet, följt av musikerlinjen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1993-2000, där huvudinstrument var violin och biinstrument barockviolin. Hon har även studerat en termin vid Indiana University School of Music, Bloomington, Indiana, USA.

  Tanja är en engagerad barockmusiker och har bland annat medverkat tre somrar med opera vid Vadstena-Akademin och sex somrar som barockviolinist vid Drottningholmsteaterns Opera.

  Kristina Lindholm Vahllöf
  Kristina Lindholm Vahllöf

  Violin 1

  ​Kristina Vahllöf är anställd i SON sedan 1989. Hon har studerat vid Framnäs folkhögskola, och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för professor Josef Grünfarb och Harald Thedéen. Därefter blev det studier vid Konservatorium der Stadt Wien för professor Thomas Christian, elev till Jascha Heifetz. Men den lärare som haft störst betydelse för Kristina är Lars Lindberg vid Skellefteå musikskola.

  Ingrid Olsson
  Ingrid Olsson

  Violin 1

  Ingrid anställdes i SON 1990, och kom då närmast från Kungliga Hovkapellet i Stockholm. Hon har studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och tog också privatlektioner i London under ett år.

  Sedan flera år ingår Ingrid i kammarensemblen bakom minifestivalen Musik i Ladan i Dala-Järna. Hon har också arbetat heltid i en stråkkvartett i Nordnorge.

  Nina Söderberg
  Nina Söderberg

  Violin 1

  Nina Söderberg är född i Norrköping, där hon började spela fiol redan som 3-åring. Hon är anställd i SON sedan november 2015. Nina har en Bachelor of Music från Högskolan för scen och musik i Göteborg, ett Performance Diploma från Oberlin College Conservatory of Music i Oberlin, Ohio, USA, samt en Master of Music från Edsberg, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. År 2010 arbetade Nina i ett år som suzukiviolinpedagog i Umoja Music School and Arts Project i Arusha, Tanzania. Nina spelar även barockviolin och viola, och är violast i kammarensemblen ReCorda. På fritiden dansar hon salsa och lindy hop.

  Johanna Tafvelin
  Johanna Tafvelin

  Violin 1

  Johanna Tafvelin har sedan våren 2014 anställning hos SON. Hon har en master i orkesterspel från Kungliga musikhögskolan i Stockholm.
  Efter examen 2007 har hon frilansat som violinist, dels i många olika symfoni- och kammarorkestrar men även på teatrar, i musikaler och bakom många svenska artister. Johanna spelar också i egna trion Säsongarna och i stråkkvartetten Freja.

  Anders Törnqvist
  Anders Törnqvist

  Violin 1

  Anders Törnqvist har spelat fiol i SON sedan 1981. Som den dalakarl han är, utbildade han sig vid Landstingets Högre Musikskola i Falun, 1975-77. Därefter blev det Göteborgs Musikhögskola under 1977-81.

  På fritiden spelar han gärna dalalåtar, av födsel och ohejdad vana!

 • Violin 2

  Ruth Anderberg
  Ruth Anderberg

  Stämledare Violin 2

  Ruth Anderberg har varit anställd hos SON sedan 1994 och tog solistdiplom vid California State University, Northridge 1986. Hon har tidigare jobbat som andra konsertmästare och varit solist med Orchestra of Santa Fe, New Mexico 1983-93, och som kammarmusiker vid Santa Fe Pro Musica 1991-93.

  Ruth har framträtt som solist i Barbers violinkonsert under ledning av Kent Nagano. På fritiden spelar hon gärna barockfiol.

  Vakant / Vacancy
  Vakant / Vacancy

  Alternerande stämledare violin 2

  Fredrik Anderberg
  Fredrik Anderberg

  Alternerande stämledare violin 2

  Fredrik Anderberg hann inte gå ut gymnasiet innan han kom in på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för att studera violin. Han har tidigare spelat i Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, i Uppsala kammarsolister och i Sundsvalls kammarorkester. Till SON kom Fredrik 1992.

  På fritiden spelar Fredrik gärna barockmusik, på tidstypiska instrument. Han har bland annat arbetat med Drottningholms barockensemble.

  Lars Andersson
  Lars Andersson

  Violin 2

  Lars Andersson en av orkesterns östgötar, född och uppvuxen i Finspång. Han tog musikpedagogiskt examen i Piteå 1980, och har varit anställd i SON sedan 1981. Utöver symfonier spelar Lars även irländsk folkrock i “världens äldsta pojkband”, Rubliners, och tycker även om improvisation, jazz och folkmusik från när och fjärran. Lars håller ordning under orkesterns repetitioner i sin roll som ordningsman.

  Karin Engström
  Karin Engström

  Violin 2

  Karin Engström har varit anställd vid orkestern sedan 1994.
  Sin musikaliska utbildning fick hon vid Kapellsberg i Härnösand och vid Örebro Musikhögskola. Tidigare har Karin jobbat hos Gävlesymfonikerna 1990-94.

  Åsa Holm
  Åsa Holm

  Violin 2

  Anne Holmer
  Anne Holmer

  Violin 2

  Anne hade en examen från Musikhögskolan i Piteå när hon började arbeta i SON 1985. Hon har periodvis varit tjänstledig för bland annat studier i London, studier och avlagd examen vid University of Miami, arbete i Florida Philharmonic Orchestra och i Malmö Symfoniorkester.

  Privat spelar Anne klezmer- och balkanmusik i Kandels Kapell och är engagerad i Nyköpings musikliv både som musiker och pedagog. Anne gillar också friluftsliv i alla former.

  Besök Anne Holmers hemsida
  Jin Hägerström
  Jin Hägerström

  Violin 2

  Jin Hägerström har varit anställd hos SON sedan 1994 och fick sin musikerutbildning vid Göteborgs Musikhögskola 1983-1986 samt vid Franz Liszt-akademien i Budapest, Ungern.

  Jin har även spelat i Camerata Nordica och har tidigare vikarierat och frilansat hos bland annat Göteborgssymfonikerna, Helsingborg symfoniorkester, Gävlesymfonikerna och Norrlandsoperan.

  Håkan Jonsäll
  Håkan Jonsäll

  Violin 2

  Håkan Jonsäll har varit SON trogen sedan 1983, under hela sin yrkesverksamma karriär som violinist. Håkan kommer ursprungligen från en folkmusikbakgrund i Hälsingland, men fick den formella utbildningen vid Musikhögskolan i Stockholm 1977-1982.

  Richard Michelin
  Richard Michelin

  Violin 2

  Richard Michelin har spelat fiol i SON sedan 1995. Han är uppvuxen i Gävle och började 1985 studera vid Ingesund för Yvonne Bergström. Efter vidare studier i Florens och Rom kom han till Camerata Roman 1990.

  Richard spelar förutom i orkester även gärna kammarmusik i kombinationen fiol och piano. Han är fackligt aktiv sen många år och var bland annat initiativtagare till att SON blev Sveriges första “gröna orkester” 2007. Richard mottog 2010 SON-vännernas vårstipendium. För publiken är Richard också känd för sina introduktioner till vissa konserter. Till hans klassiska favoritverk hör Beethovens 7:a, Tjaikovskijs 7:a och Mahlers 7:a.

  Mohamed Sharara
  Mohamed Sharara

  Violin 2

  Mohamed anställdes i SON 2017. Han är från en egyptisk musikerfamilj, men föddes i Tyskland. Redan som 6-åring började Mohamed spela violin. Han studerade vidare på musikkonservatoriet i Kairo för professor Hassan Sharara, som händelsevis är Mohameds morbror. Efter det tog han en magisterexamen vid musikhögskolan i tyska Augsburg, för professor Lydia Dubrovskaja.

  Mohamed kommer närmast från Qatars filharmoniska orkester, där han började arbeta 2008.

  Sonja Vrieze
  Sonja Vrieze

  Violin 2

  Sonja Vrieze växte upp i Holland och Kanada och kom till Sverige efter att har tagit examen på Conservatorium van Amsterdam, där hon studerade för Jeanelotte Hertzberger och Peter Brunt.

  Hon fortsatte sina studier i Göteborg samtidigt som hon fick jobb i Norrköping och SON. Sonja har även vikarierat i orkestrar i Amsterdam, Sverige och Danmark.

  Bild saknas
  César Vásquez

  Violin 2 (vik)

 • Viola

  Lennart Falkebring
  Lennart Falkebring

  Stämledare viola

  Lennart Falkebring föddes på Gotland och flyttade till Stockholm när han var 16 år för att kunna fortsätta studera musik. Därefter jobbade han i olika kammarorkestrar, svenska såväl som tyska, turnerade med Swedish Chamber Orchestra, Tübingen Kammerorchester och KammarensembleN. Han var också med och startade barockensemblen Cappella Nuova, och var medlem i Stockholmskvartetten.

  Långt innan han fick jobb i violastämman besökte han Norrköping många gånger som violinvikarie. Därefter tillbringade han två år i Portugal i Orquestra Sinfónica do Porto, där han träffade sin nuvarande frun Sarah (också musiker i SON). Flyttlasset gick sedemera tillbaka till Sverige och ett fast jobb i violastämman i SON.

  Gunnar Enbom
  Gunnar Enbom

  Alternerande stämledare viola

  Gunnar Enbom spelar viola som alternerande stämledare och har varit anställd vid SON sedan 1994.
  Han gick ut musikhögskolan i Stockholm 1990 och spelade därefter i Gävle symfoniorkester i fyra år innan han kom till Norrköping.

  Crista Kende Bergendahl
  Crista Kende Bergendahl

  Alternerande stämledare viola

  Crista kommer från New York, där hon studerade vid Juilliard och sedan frilansade som violast. Hon flyttade till Sverige och Stockholm tillsammans med sin svenske man 2013, och anställdes hos SON hösten 2015. Hon har tidigare arbetat på Göteborgsoperan, bland annat.

  Crista spelar på en nybyggd viola av Amati-modell, specialtillverkad i ett samarbete mellan henne och instrumentbyggaren Guy Rabut i New York 2012.

  Nanako Akai
  Nanako Akai

  Viola

  Nanako Akai kommer från Japan, där hon också fått sin musikaliska violastutbildning.
  Efter studier i Tyskland började hon spela viola i SON 1999.

  Jenny Augustinsson
  Jenny Augustinsson

  Viola

  Jenny Augustinsson är bördig från Linköping, och började sin bana på musikgymnasiet i Norrköping. Hon kom in som violinist på Norges musikhögskola i Oslo men bytte till viola under andra året på kandidatprogrammet. Jenny gick färdigt kandidaten och tog även en masterexamen på Edsbergs slott/KMH. Jenny har varit anställd i Norrlandsoperan och Musica Vitae, och kom till SON hösten 2018.

  Björn Carlén
  Björn Carlén

  Viola

  Björn Carlén har spelat viola i SON sedan 1994. Sin musikaliska utbildning fick han i olika steg mellan åren 1983-98 i Malmö, Budapest, Wien och Stockholm.
  Andra orkestrar han spelat i är Folkoperans och i Klangforum, Wien.

  Erika Gabrielsson Backlund
  Erika Gabrielsson Backlund

  Viola

  Erika Gabrielsson Backlund har spelat i SONs violastämma sedan 1991. Hennes musikaliska utbildning började i den kommunala musikskolan, och sedan vidare till högre studier via Kommunala Musikinstitutet i Stockholm.
  Under tre på 1980-talet år studerade hon på Bergen Musikkonservatorium. Erika bytte under den tiden från att spela violin till att spela viola och kom 1986 in i violaklassen på Musikhögskolan i Göteborg. Där utbildade hon sig under fyra år, med ett års uppehåll för ett vikariat i Malmö Symfoniorkester.

  Pernilla Rönnlund
  Pernilla Rönnlund

  Viola

  Pernilla hade frilansat i de flesta svenska orkestrar och vikarierat i SON i flera omgångar innan hon blev fast anställd 1994.

  Pernilla kommer från Uppsala. Hon studerade till violast på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där hon fortfarande bor. Vid sidan av orkesterarbetet är Pernilla mycket förtjust i att spela barockmusik, och har arbetat både på Drottningholmsteatern och Confidencen i Ulriksdal.

  Markku Sorri
  Markku Sorri

  Viola

  Karin Svanberg Ancker
  Karin Svanberg Ancker

  Viola

  Karin Ancker är anställd som violast hos SON sedan våren 2010. Hon har gått musikerutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har en examen från Royal College of Music i London 2003.

  Hon har tidigare frilansat och i bland annat. Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Operan, och Uppsala kammarorkester. Karin trakterar även barockviola och har spelat med European Union Baroque Orchestra, Academie Baroque Européenne d’Ambronay. Hon spelar även regelbundet med ensembler som Drottningholms barockensemble och Svenska barockorkestern.

 • Cello

  Niklaas Veltman
  Niklaas Veltman

  Solocellist

  Niklaas Veltman har varit anställd vid orkestern sedan 1986.
  Jobbet följde direkt på studierna vid Musikhögskolan i Stockholm men han har därefter jobbat med de flesta orkestrarna i Sverige.

  Pelle Hansen
  Pelle Hansen

  Stämledare/Alternerande solocellist

  Fredrik Lindström
  Fredrik Lindström

  Alternerande stämledare cello

  Fredrik Lindström är anställd i SON sedan 1999. Han utbildade sig vi musikgymnasium i Skellefteå, Framnäs Folkhögskola följt av Malmö Musikhögskola för Mats Rondin och Sweelinck Conservatorium för Jean Decroos och Dmitri Ferschtman.

  Utöver SON har Fredrik jobbat frilans i Öresundsregionen, bland annat vid Den Anden Opera i Köpenhamn.

  Sofia Petersen
  Sofia Petersen

  Alternerande stämledare cello

  Sofia Petersen har spelat i SON sedan 1995. Hon har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för professor Ola Karlsson.

  Sofia har framträtt som solist med bland annat SON, och har under åren varit en mycket aktiv kammarmusiker i många olika typer av ensembler.

  Under namnet Duo Ja! framträder hon tillsammans med maken Henrik. Vid sidan av musiken har Sofia även en egen silversmedja.

  Torstein Dalene
  Torstein Dalene

  Cello

  Torstein Dalene har varit anställd som cellist i SON sedan 1991. Musikerutbildningen ägde rum på Rogaland Musikkonservatorium i Norge med John Mørk (far till Truls Mørk) som cellolärare samt Musikhögskolan i Göteborg, där han spelade för Maja Vogl.

  På fritiden är Torstein numera själv verksam som cellolärare.

  Florian Erpelding
  Florian Erpelding

  Cello

  Florian Erpelding kommer från Nice i Frankrike. Han har examen från musikkonservatoriet i Lyon, där han studerade för professor Yvan Chifolleau.

  Bland de orkestrar Florian har spelat i märks OPPB (L’Orchestre de Pau Pays de Béarn). Florian Erpelding kom till SON i början av 2019.

  Erik Uusijärvi
  Erik Uusijärvi

  Cello

  Erik Uusijärvi från Stockholm är ett nytillskott i SON. Han har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Edsberg med Torleif Thedéen som huvudlärare, och har även tagit mästarkurser för Frans Helmerson i Piteå.

  Vid sidan av orkesterarbetet är Erik mycket intresserad av kammarmusik. Tidigare har han spelat i en pianotrio som deltagit i internationella tävlingar i Trondheim och Wien.

  Leif Vahllöf
  Leif Vahllöf

  Cello

  Leif Vahllöf har studerat vid Södra Latin och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och blev erbjuden studieplats vid Mozarteum Salzburg. Han har tagit lektioner för bland andra Daniel Shafran, men det är Gunnar Andersson, lärare i hemstaden Västerviks kommunala musikskola, som betytt mest för Leif. Leifs främsta fritidsintresse är svenska nöjesbåtar konstruerade före 1939.

  Ingrid Åkerblom
  Ingrid Åkerblom

  Cello

  Ingrid Åkerblom har varit cellist i SON sedan 1987. Sin musikaliska bildning fick hon vid Musikhögskolan i Stockholm och i London för William Pleeth. Förutom SON har hon spelat i Kungliga Hovkapellet i Stockholm.

  Ingrid undervisar i cellospel på De Geergymnasiets musiklinje och på Lunnevads folkhögskola.
  Fritiden ägnas gärna åt Kenpo självförsvar och trädgårdsodling.

 • Kontrabas

  Maria Sandlund
  Maria Sandlund

  Stämledare kontrabas

  Björn Malmqvist
  Björn Malmqvist

  Alternerande stämledare kontrabas

  Björn Malmqvist har varit anställd vid SON sedan 1987. Han är utbildad vid Sibelius-akademin i Helsingfors med diplom därifrån 1982. Senare har det blivit studier för Jean-Marc Rollez i Paris, Franco Petracchi i Italien och Todor Toshev i Bulgarien.

  Innan Björn kom till SON spelade han bland annat i Finländska Radions Symfoniorkester 1984-87 och har därefter arbetat i Kongelige Kapel i Köpenhamn 1998-99.

  Jan Duda
  Jan Duda

  Alternerande stämledare kontrabas

  Jan Duda förälskade sig i kontrabasen som 10-åring. Han studerade på Musikhögskolan i Göteborg för Håkan Ehrén, och för professor Franco Pettracchi i Italien. Jan har turnerat världen runt, med Jeunesse Musicals världsorkester 1989 och med Gustav Mahler Jugendorchestra 1990. Samma år anställdes han i SON.

  Vid sidan av SON spelar Jan gärna jazz eller underhållningsmusik med sin salongstrio. Han är också facklig företrädare för musikerna – och certifierad elektriker!

  Jesper Julin
  Jesper Julin

  Alternerande stämledare kontrabas

  Jesper kommer från Stockholm, och är anställd i SON sedan 2020. Säsongen 2020/21 vikarierar han som stämledare. Under utbildningen på Kungliga musikhögskolan i Stockholm, Conservatorium van Amsterdam och Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi fick Jesper studera för några av sina förebilder: Michael Karlsson, Valur Pálsson, Håkan Ehrén samt Rick Stotijn. Men den som inspirerade Jesper att börja spela kontrabas som barn var Jan Dahlkvist på musikskolan Lilla Akademien.

  Jesper är också medlem i projektensemblen c/o chamber orchestra, baserad i Berlin.

  Besök Jesper Julins hemsida
  Anna-Cecilia Bergman
  Anna-Cecilia Bergman

  Kontrabas

  Anna-Cecilia Bergman kom till SON 2012. Hon har studerat vid musikkonservatoriet i Falun, musikhögskolan i Göteborg, Universität der Künste i Berlin samt på mastersutbildningen vid Malmö Musikhögskola.

  Anna-Cecilia har arbetat på Malmö Opera, och opera hör till hennes favoritmusik. En viktig förebild för Anna-Cecilia är hennes storasyster Jenny Ryderberg, som är kontrabasist i Göteborgs symfoniorkester.

  Emma Josefsson Bjørnevik
  Emma Josefsson Bjørnevik

  Kontrabas

  Emma Josefsson Bjørnevik från Ulricehamn anställdes i SON 2014, direkt efter att hon tagit sin masterexamen i orkesterspel vid musikkonservatoriet i Köpenhamn. Hon har också studerat på musikhögskolan i Malmö, och ett år vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien.

  Från början är Emma violinist, men bytte till kontrabas sedan hon inspirerats vid en konsert med sin nuvarande stämkamrat Anna-Cecilia Bergman.

  Johan Strindberg
  Johan Strindberg

  Kontrabas (vik)

 • Flöjt

  Teodor Tirlea
  Teodor Tirlea

  Stämledare flöjt

  Teodor Tirlea började i SON år 2016. Han studerade på musikhögskolan i Stuttgart under åren 2003-2009. Efter det har han spelat bland annat på Teatro alla Scala i Milano, Italien, Komische Oper i Berlin, Den Norske Opera & Ballett i Oslo, Gewandhausorkestern i Leipzig och GöteborgsOperan. Teodor kommer ursprungligen från Rumänien och talar sex olika språk. På fritiden tycker han om att både spela och titta på tennis.

  Annica de Val
  Annica de Val

  Alternerande stämledare flöjt (tjl)

  Annica de Val har arbetat i SON sedan 2003. Hon började studera på Musikkonservatoriet i Falun för Jan Bengtson direkt efter studenten, och fortsatte till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1999 där hon studerade för Jan Bengtson och Gitte Marcusson.
  Som solist har Annica framfört Nielsens Flöjtkonsert med Dalasinfoniettan och Gunnar de Frumeries Pastoral Svit med Norrköpings symfoniorkester.
  Annica har även varit anställd som soloflöjtist i Dalasinfoniettan och vikarierat i Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Göteborgs Symfoniker och Oslofilharmonien.

  Jona Venturi
  Jona Venturi

  Flöjt

  Jona Venturi är tuttiflöjtist i SON sedan hösten 2018, med plikt att spela piccola. Jona kommer från Italien och är uppvuxen i en musikerfamilj där alla spelar valthorn utom han. Själv ville han spela piccola redan som barn.

  Jona är utbildad vid musikkonservatorierna i Perugia och Genève. Innan han kom till SON har han bland annat spelat i Accademia Nazionale di Santa Cecilia i Rom, Orchestre de la Suisse Romande i Genève och i operaorkestern vid tyska Nationaltheater Mannheim.

 • Oboe

  Pelin Lius
  Pelin Lius

  Stämledare oboe

  Pelin Lius är född i Istanbul och kom till Sverige när hon var tre år. Hon är uppväxt i en musikerfamilj och att bli musiker var en självklarhet.
  Redan som sjuåring började Pelin spela piano. När hon var 12 år flyttade hela familjen tillbaka till Istanbul, där Pelin studerade oboe på Statsuniversitetets Musikkonservatorium tills hon blev 20 år. Pelin har också orkesterdiplom från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, examensår 2003.
  Pelin har suttit stämledare i de flesta av Sveriges symfoniorkestrar, och har varit anställd som alternerande stämledare i Nordiska Kammarorkestern Sundsvall. 2007 kom hon till SON som alternerande stämledare och sedan 2012 har hon tjänsten som stämledare.
  På fritiden lyssnar Pelin på pop, jazz och funk, och har bland annat spelat in en skiva med Céline Dion.

  Thomas Bodin
  Thomas Bodin

  Alternerande stämledare oboe

  Thomas Bodin fick sin musikaliska utbildning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och musikkonservatoriet i Köpenhamn.

  Sedan november 2013 har han anställning i SON.

  Vakant/ Vacancy
  Vakant/ Vacancy

  Oboe

 • Klarinett

  Johnny Jannesson
  Johnny Jannesson

  Stämledare klarinett

  Johnny Jannesson har spelat i orkestern sedan 1990. Han har utbildat sig fyra år på Ingesunds Musikhögskola samt två år på musikerlinjen vid Musikhögskolan i Stockholm.
  Johnny har vid ett flertal tillfällen varit solist med SON i bland annat Strauss Duettconcertino och Mozarts Klarinettkonsert.
  Under två somrar 1988-89 deltog han i orkesterkurser med Leonard Bernstein - ett minne han beskriver som oförglömligt!

  Lars Paulsson
  Lars Paulsson

  Alternerande stämledare klarinett

  Lars Paulsson anställdes i SON 1998. Utbildningen skedde vid Musikhögskolan i Göteborg 1975-1978 med lärare Sten Pettersson, därefter vid The Curtis Institute of Music, Philadelphia USA åren 1978-1982, med lärarna A. Gigliotti och D. Montanaro.

  Lars har varit frilansklarinettist i de flesta orkestrar i Sverige, och har utöver sitt arbete i SON framträtt som solist med Göteborgs och Folkoperans orkestrar.

  Álvaro Pastor Jiménez
  Álvaro Pastor Jiménez

  Klarinett

  Álvaro Pastor Jiménez är SONs basklarinettist sedan 2018, och kommer från spanska Sevilla. Han har fått sin utbildning på musikkonservatorierna i Saragossa och Genève. Under 2017 deltog han i musikfestivalen i Schleswig-Holsteininnan han landade här i Norrköping. Álvaro har en passion för orkesterspel men också kammarmusik

 • Fagott

  Linus Björnstam
  Linus Björnstam

  Stämledare fagott

  Linus Björnstam kom till SON 2013. Som son till två idrottslärare var inte musiken ett självklart val. Men när musikskolan i Sundsvall hade öppet hus och Linus råkade gå förbi, så föll han för fagotten direkt.

  Han har sedan utbildat sig på Faluns musikkonservatorium, på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och på musikhögskolan i tyska Mannheim. Brahms och Allan Pettersson hör till Linus favoritkompositörer.

  Eva Pettersson Veltman
  Eva Pettersson Veltman

  Alternerande stämledare fagott

  Eva Pettersson Veltman har varit anställd vid orkestern sedan 1992. Hon kommer från Västerås, med musikstudier vid Ingesund, på musikhögskolan i Göteborg samt orkesterskola i London.

  Innan Eva började sitt jobb i Norrköping var hon anställd som solofagottist på Stora Teatern i Göteborg.

  Časlav Brujić
  Časlav Brujić

  Fagott

  Časlav Brujić kom till SON 2019. Hans specialansvar är att spela kontrafagott, det instrument som kan nå den djupaste tonen i orkestern.

  Innan han kom till Norrköping studerade Časlav vid musikhögskolan i tyska Mannheim, bkand annat för professor Ole Kristian Dahl.

 • Valthorn

  Vakant / Vacancy
  Vakant / Vacancy

  Stämledare valthorn

  Anna Ahlenius
  Anna Ahlenius

  Alternerande stämledare valthorn

  Anna Ahlenius anställdes i SON 1995. Innan dess var hon anställd vid Östgöta blåsarsymfoniker 1988 – 89 och som hornist i Gävle symfoniorkester 1991-95.

  Anna växte upp i Borås och började vid nio års ålder spela valthorn på den kommunala musikskolan. Sina gymnasiala och högre musikstudier bedrev Anna vid Hvitfeldtska gymnasiet och Musikhögskolan - båda i Göteborg. Här var hennes lärare och inspiratör Per Göran, alternerande stämledare i Göteborgs Symfoniker.

  Under ett par lärorika säsonger, 1990 och 1991, var Anna medlem i ungdomsorkestern Gustav Mahler Jugend Orchester. Här fick hon stifta bekantskap med dirigenter som Vaclav Neumann, James Judd samt, inte minst, orkesterns grundare, Claudio Abbado.

  Jan Lejonclou
  Jan Lejonclou

  Valthorn

  Jan Lejonclou har varit hornist i SON sedan 1990. Hornstudierna ägde rum i Malmö på Musikhögskolan 1986-1990.
  Under studietiden spelade han i orkestern vid dåvarande Malmö stadsteater.

  Lars Thapper
  Lars Thapper

  Valthorn

  Lars Thapper började i SONs valthornsstämma 2004, och frilansade innan dess i de flesta svenska orkestrarna. Lars är från Helsingborg, utbildad på musikhögskolan i Malmö och bosatt i Stockholm.

  På fritiden händer det att Lars träffar några gamla kompisar från tiden som FN-soldat på Cypern, och spelar med bandet de bildade då.

  Elisabeth Åkervall
  Elisabeth Åkervall

  Valthorn

  Elisabeth Åkervall växte upp i en musikerfamilj. Pappa var hornist, och hennes bror är trumpetare på Göteborgsoperan. Efter studier på Musikhögskolan i Stockholm blev Elisabeth också hornist.

  Innan Elisabeth anställdes i SON 2006 arbetade hon i Gävle Symfoniorkester i sex år. Vid sidan av orkesterarbetet är Elisabeth träningsinstruktör, bland annat i body pump.

 • Trumpet

  Elias Svanberg
  Elias Svanberg

  Stämledare trumpet

  Elias Svanberg är anställd i SON sedan 2007. Han är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm 2000-2005, samt vid the Banff Centre i Kanada under 2004.
  Elias har jobbat i de flesta av landets orkestrar, längre perioder bland annat i Hovkapellet, Norrlandsoperan och Radiosymfonikerna.
  Han spelar gärna barockmusik på tidstrogna instrument, till exempel i den egna gruppen Ensemble Antique och med Stockholms Bachsällskap.
  All möjlig annan musik spelar han dessutom i brassensemblen Swing Sling Brass.

  Filip Draglund
  Filip Draglund

  Alternerande stämledare trumpet

  Stefan Mattsson
  Stefan Mattsson

  Trumpet

 • Trombon

  Eric Svensson
  Eric Svensson

  Stämledare trombon

  Eric Svensson anställdes i SON 2010. Han började spela trombon på kommunala musikskolan i Karlshamn och studerade sedan på Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

  Eric har frilansat i bland annat Kungliga Filharmonin, Marinens Musikkår, Kungliga Hovkapellet och Svenska Kammarorkestern.

  Utöver den klassiska repertoaren spelar Eric mer än gärna funk, storband och marschmusik - allt som ger bredd.

  Christoph Schnaithmann
  Christoph Schnaithmann

  Alternerande stämledare trombon

  Christoph Schnaithmann kommer från Dresden, Tyskland. Sin musikaliska utbildning fick han under åren 2005-2015 på Landesmusikgymnasium Dresden och Musikhögskolorna i Dresden och Stuttgart. Under studietiden spelade han som praktikant i bl.a. MDR Symfoniorkester i Leipzig och Staatskapelle i Dresden. Förutom orkesterspel älskar Christoph att spela kammarmusik i mindre ensembler, t.ex. i trombonkvartetten Four In Hand, eller på barocktrombon i Capella Saggitariana eller Capricornus Ensemble i Stuttgart.

 • Bastrombon

  Johan Wiklund
  Johan Wiklund

  Alternerande stämledare bastrombon

  Johan Wiklund fick anställning i SON 2010. Sin musikaliska utbildning erhöll han på musikhögskolan vid Göteborgs Universitet 1999-2004.
  Efter studierna flyttade Johan år 2005 till Kuala Lumpur, Malaysia, för att spela med Malaysian Philharmonic Orchestra. Det blev fem år med äventyr, bra musik, god mat, och en snudd på konstant svettig panna.

 • Tuba

  Ole Christian Grønning
  Ole Christian Grønning

  Stämledare tuba (tjl)

  Ole Christian Grønning från Norge fick fast anställning vid SON 2009.
  Utbildningsåren ägde rum mellan åren 2001-09, på Barratt Due Musikkinstitutt, Musikhögskolan i Göteborg, samt Norges Musikhögskola i Oslo.

 • Pukor

  Lars Gärd
  Lars Gärd

  Stämledare pukor

  Lars Gärd kommer ursprungligen från Dalarna, men har utbildat sig från norr till söder: både på Framnäs folkhögskola i Piteå och på Musikhögskolan i Malmö.

  Lars anställdes i SON 1997. Innan dess vikarierade han på symfoniorkestrarna i Helsingborg och Malmö, och även på Malmö Opera. På fritiden spelar Lars gärna biljard.

  Anders Dahlstedt
  Anders Dahlstedt

  Alternerande stämledare pukor

  Anders Dahlstedt är alternerande stämledare för SONs pukor sedan 1990. Den musikaliska utbildningen skedde vid Musikhögskolan i Stockholm 1985-89.
  Anders spelar även elbas i ett rockband.

 • Slagverk

  Martin Orraryd
  Martin Orraryd

  Stämledare slagverk

  Martin Orraryds musikaliska bana tog sin början i barndomsstaden Växjö med musikskola och musikgymnasium. Därefter blev det Musikhögskolan i Malmö 1992-1996 för bl.a. Lennart Gruvstedt. Under den tiden gjordes även värnplikt i Arméns Musikkår under 1994.

  Utöver jobbet i SON har Martin jobbat som pukist i Vasa Stadsorkester och hösten 2009 var han stämledare på Kungliga Operan i Stockholm.
  På skiva har han spelat in Sallinens Symfoniska Dialog för slagverk och orkester med SON. Han spelar också gärna jazz och trumset i olika band.

  Petter Svensson
  Petter Svensson

  Alternerande stämledare slagverk

  Petter Svensson har varit anställd som slagverkare hos SON sedan 1999. Sin musikaliska utbildning fick han vid Musikhögskolan i Göteborg 1996-1998.

  Innan Petter kom till SON jobbade han i Göteborg Wind Orchestra 1997-1998. Han undervisar även i slagverk.

 • Harpa

  Delphine Constantin Reznik
  Delphine Constantin Reznik

  Stämledare harpa

  Delphine, som ursprungligen kommer från Paris, är soloharpist i SON sedan 2008. Hon spelar även regelbundet som gäst med de flesta orkestrarna i Skandinavien och är en efterfrågad solist och kammarmusiker, både i Norden och internationellt.

  Delphine är dessutom harplärare vid Lunnevads Folkhögskola.

  Besök Delphine Constantin Rezniks hemsida

Hitta hit

Konserthuset i Norrköping

Hitta hit, p-platser och kollektivtrafik.

Konserthuset

Pappersfabriken…

… som blev hem för en hel orkester.

Barn & skola

Upptäcktsresa

Hej lärare!
Boka ett studiebesök hos SON – en spännande musikalisk upptäcktsresa för barnen!

Mat & dryck

Mat i pausen

Boka något gott till pausen.