Hoppa till huvudinnehåll

SON i dag

En orkester som är öppen för allt och alla.

Norrköpings Symfoniorkester, förkortas SON, grundades 1912 och har idag 85 musiker. Hemmascener är De Geerhallen i Norrköping och Crusellhallen i Linköping. Orkestern ger ungefär 80 konserter årligen, och besöker även andra scener i länet och landet under säsongen.

Musiken

Med SON får du höra allt från barock till rock, men tyngdpunkten i repertoaren ligger på 1800-talets stora romantiker från Beethoven till Mahler. Orkestern lägger stor vikt vid att spela den svenska och nordiska musiken, och stöder aktivt den moderna konstmusiken. Norrköpings Symfoniorkester, skivbolaget BIS Records och dirigent Christian Lindberg har sedan 2013 arbetat med att spela in samtliga symfonier av Allan Pettersson, Sveriges störste symfoniker, i The Allan Pettersson Project. Målet att framföra och spela in samtliga symfonier och andra större verk av Allan Pettersson (1911-1980).

Barn och unga i centrum

SON har en omfattande verksamhet för barn och unga. Varje år bjuder orkestern in uppemot 20 000 elever till skolkonserter, studiebesök och andra samarbeten där eleverna också får medverka i konsertproduktioner. Orkestern spelar också in musik för barn. 2015 kom “12 sånger om månaderna” med sångerskan Ayla Kabaca, och 2017 kom skivan “Hion om natten”, en barnopera som SON producerade tillsammans med kompositören Christoffer Nobin och textförfattaren Henrik Ståhl 2014.

På världskartan

SON har placerat Norrköping på världskartan genom turnéer i Europa, Japan och Kina. Den senaste turnén gick till Musikverein i Wien 2018. Där framförde SON som första orkester någonsin musik av Allan Pettersson, nämligen hans sjunde symfoni.

Plantskola för dirigenter

Många unga dirigenter har inlett sin internationella karriär i Norrköpings Symfoniorkester. Världskända namn som Herbert Blomstedt och Franz Welser-Möst har varit chefdirigenter för SON.

Karl-Heinz Steffens, dirigent från Tyskland, är sedan säsongen, 2020/21, chefdirigent för Norrköpings Symfoniorkester. Steffens lärde känna orkestern redan säsongen 2018/19 då de framgångsrikt framförde Johannes Brahms samtliga symfonier.

Inspelningsorkestern

SON är en eftersökt inspelningsorkester, och har en omfattande repertoar inspelad på cd och går även att hitta på Spotify (SV) och Spotify (EN). Under 2018 har inspelningen “House of Cards Symphony” kommit ut, med musik från den kända tv-serien. Under 2014 spelade orkestern in musiken till årets tecknade långfilmssuccé, ”Bamse och Tjuvstaden”. Tusentals djurparksbesökare har hört SON spela i Kolmården, där orkestern stått för musiken till delfinshowen Life. 2015 vann SON som den första orkestern någonsin två Grammisar i två olika kategorier: en i Klassiskt för Petterssons nionde symfoni och en i kategorin Visa för skivan Hommage med Sven-Bertil Taube. Sedan dess har orkestern nominerats till Grammisar flera år i rad.

Om orkestern

Musikerna

Vilka spelar i SON? Lär känna dem här!