Hoppa till huvudinnehåll

Bartók & Bruckner

19.00 - torsdag 15 oktober 2020
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Storverk på scen

Förändrat biljettsläpp
  • Lösbiljetter till denna konsert släpps så fort vi vet om salongen går att öppna för publik igen, med tanke på pandemin.
  • Om vi inte kan ta in publik kommer konserten att visas på vår digitala scen, eventuellt med programändringar.
  • Se alla digitala konserter här: SONs digitala scen >>
  • Håll dig uppdaterad om biljettsläppet här på webbplatsen, i sociala medier och via vårt nyhetsbrev. Prenumerera på nyhetsbrevet här >>

 

I Basel verkade en av 1900-talets främsta mecenater, den förmögne dirigenten Paul Sacher, ledare för Basels Kammarorkester. Han beställde och uruppförde en lång rad verk av Stravinsky, Honegger, Martinů och andra storheter som kommit att höra till den moderna musikens klassiker. Inte minst lät han Béla Bartók komponera flera storverk, däribland Musik för stränginstrument, slagverk och celesta. Redan titeln antyder det originella i detta verk. Det heter inte konsert eller symfoni, utan helt enkelt Musik.

Anton Bruckner var en osäker och lättpåverkad tonsättare som ofta lät lura sig att bearbeta och skriva om sina verk. Men när han 1875 började skriva sin femte symfoni var han mer säker på sin konst, och denna känsla skulle hålla i sig över de sjätte och sjunde symfonierna. Däremot kände han sig inte trygg i sin sociala tillvaro och fann ännu ingen förståelse hos publik och kritik. Han hade fortfarande omåttligt svårt att få sina långa mästerverk framförda, och den femte symfonin uruppfördes inte förrän nära tjugo år senare – och då i en förvanskad version. Bruckners styrka ligger i att kunna komponera enorma klingande katedraler där teman och tonarter utspelar dueller av ett förfinat och grandiost slag. Femte symfonin är ett underverk när det gäller tematisk enhetlighet och de olika byggnadselementen återkommer då och då för att skapa harmoni.

  • Karl-Heinz Steffens, chefdirigent FOTO Mats Bäcker
    Karl-Heinz Steffens, chefdirigent FOTO Mats Bäcker

Dela


AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021

AKTUELLT

Våra digitala konserter

Här hittar du alla konserter vi spelar online.