Hoppa till huvudinnehåll

Beethovens sexa

19.00 - torsdag 27 maj 2021
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert

Vår chefdirigent med SON

Förändrat biljettsläpp
  • Lösbiljetter till denna konsert släpps så fort vi vet om salongen går att öppna för publik igen, med tanke på pandemin.
  • Håll dig uppdaterad om biljettsläppet här på webbplatsen, i sociala medier och via vårt nyhetsbrev. Prenumerera på nyhetsbrevet här >>

 

György Ligeti växte upp i det kommunistiska Ungern, och tvingades där skriva musik, ofta baserad på folkmusik. Men för byrålådan komponerade han experimentella verk. Det var först när han flydde från hemlandet 1956, som världen blev medveten om hans djärva nyskapande, och han kom att räknas till de mest betydelsefulla och avantgardistiska konstnärerna på barrikaderna. Ligeti var modernare än någon annan, och han rörde om ordentligt i etablissemanget med verk som Atmosphères, som idag räknas till 1900-talets nyckelverk.

Debussy var redan i barndomen intresserad av havet. Föräldrarna hade gärna sett att han blivit sjöman, men La mer komponerades långt in i Bourgogne och fullbordades i Paris. Uruppförandet ägde rum i Paris 1905, men verket togs emot med skepsis. Man kunde varken ”se eller känna lukten av havet”. Idag blir vi inte förskräckta över det impressionistiska men i början av seklet häpnade man över de bisarra och exotiska tongångarna som lockades fram av en förtrollande melodik byggd på oregelbundna skalor. Man var ovan vid skuggade harmonier som låg mellan konsonans och dissonans, och hade svårt att fånga helheten i den nyansrika orkestreringen.

Man har märkt att det är i Beethovens symfonier med udda nummer han kämpat och utvecklats, medan de med jämna nummer inneburit ett mer konfliktfritt och vilsamt skapande. Detta stämmer åtminstone för den sjätte symfonin, den så kallade Pastoralsymfonin, där det inte ens i åskvädret och stormen går att hitta några djupare konflikter. Det liknar mer ett dramatiskt vykort. Men även om Pastoralsymfonin mestadels är kontemplativ och idyllisk, så innehåller den faktiskt tankar som var nya till och med för Beethoven själv: varje sats hade fått berättande titlar, ja nästan riktiga scenanvisningar. Men Beethoven ville med rubrikernas hjälp bara ge en känslomässig ledtråd, inte en innehållsmässig. Den plågade titanen unnade sig att vila ut i lantlig herdemiljö.

  • Karl-Heinz Steffens, dirigent FOTO Mats Bäcker
    Karl-Heinz Steffens, dirigent FOTO Mats Bäcker

Dela


AKTUELLT

Välkommen!

Säsongen 2020/2021

AKTUELLT

SONs digitala scen

Här hittar du alla konserter vi spelar online.