Hoppa till huvudinnehåll

Pratté & Sibelius

18.00 - onsdag 8 maj 2019
Crusellhallen, Linköping


Föregående konsert Nästa konsert

Historisk harpkonsert i Crusellhallen

Anton Edvard Pratté var ledare för Norrköpings orkestersällskap på 1830-talet. Men därefter har han totalt fallit i glömska. Det är med viss stolthet vi nu letar fram hans musik igen. Han var mycket berömd som harpist, och erbjöds även harptjänsten i Hovkapellet, men han valde att turnera runt på östgötska och värmländska herrgårdar, och levde ett sådant kavaljersliv som Selma Lagerlöf skildrat i sina romaner. Han komponerade nästan bara musik för sin egen harpa, och är på detta sätt en helt unik svensk tonsättare. Som solist i hans harpkonsert hör vi SONs egen harpist Delphine Constantin Reznik.

Praktverk som final

Så slutar säsongen med en av den nordiska musiken portalverk, Sibelius femte symfoni, en heroisk och färgrik musik. Naturen är ständigt närvarande under hans arbete, och i dagboken skriver han:

”Såg idag tio före elva 16 svanor. Ett av de största intrycken i mitt liv! Lätet av samma träblåsartyp som tranornas, men utan tremolo … Naturmystik och livsve! Femte symfonins finaltema (och här noterade tonsättaren trumpetens svingande tema): svantemat.”

Dirigentbyte: Rumon Gamba ersätter Dalia Stasevska.

Levande musikarv

Kvällens framförande av Anton Edvard Prattés Harpkonsert har möjliggjorts genom Kungl. Musikaliska akademiens stora satsning Levande Musikarv. Editör för notutgåvan är professor Anders Wiklund.
En stor del av den äldre svenska konstmusiken är i dag otillgänglig eftersom notmaterial saknas eller är i så dåligt skick att det är oanvändbart. Genom arbetet inom Levande musikarv blir nu musik från flera århundraden fritt tillgänglig för musiker både i Sverige och utomlands. Syftet är att tillgängliggöra den dolda svenska musikskatten och göra den till en självklar del av konsertrepertoaren.
Levande Musikarv kan nås på http://levandemusikarv.se  Där finner ni en databas med fyllig information på svenska och engelska om musik och tonsättare samt fritt nedladdningsbara notutgåvor. 

Soppa före konserten

Konsert & Kongress Bistro erbjuder grön ärtsoppa, hembakt bröd och lagrad ost för 95 kr före konserten. Soppan serveras i Marmorfoajén från kl 16.30.

Video: “Det borde finnas en Prattéhallen”

En smygtitt från repetitionsarbetet och intervju med Delphine Constantin Reznik berättar om Prattés musik.

  • Delphine Constantin Reznik, harpa. Foto: Björn Carlén
    Delphine Constantin Reznik, harpa. Foto: Björn Carlén
  • Rumon Gamba, dirigent. Foto Andreas Nilsson
    Rumon Gamba, dirigent. Foto Andreas Nilsson

DelaLäs mer

Hitta hit

Konserthuset i Linköping

Hitta hit, p-platser och kollektivtrafik.

Ditt besök

Priser i Linköping

Köpinformation och biljettpriser i Crusellhallen