Hoppa till huvudinnehåll

Musethica

18.00 - onsdag 15 juni 2022
Hedvigs Kyrka


Föregående konsert Nästa konsert

Konsert med ensemblen Musethica i Hedvigs Kyrka

Om Musethica

Musethica är en utbildningsmetod som främjar unga musiker genom att ge dem möjligheten att spela konserter regelbundet inför en bred publik. Musethicas konserter framförs runt om i hela samhället, och riktar sig i synnerhet till människor vars möjligheter att besöka en livekonsert av olika anledningar är begränsad. 85 procent av Musethicas konserter äger rum i förskolor, skolor, särskolor, sjukhus, LSS-verksamheter, fängelser, ålderdomshem, hospice, härbärgen, asylboenden, med mera. 15 procent av konserterna spelas för allmänheten i traditionella konsertsalar. 

Musikerna arbetar och studerar in sin repertoar tillsammans med Musethicas mentorer, som ofta även spelar med dem vid konserterna. Mentorerna närvarar vid alla konserter och ger musikerna coachning efter varje konsert. Alla Musethicas mentorer är välrenommerade solister och professorer vid ledande musikhögskolor världen över. 

Det intensiva övningsprogrammet, de många konserterna och möten med en publik som ger respons utöver det vanliga har visat sig vara utomordentligt utvecklande för de musiker som fått möjlighet att delta i programmet. Musethicas utgångspunkt är att inte särskilja olika sorters publik utan erbjuda samma professionella inställning och samma repertoar på alla ställen. Musiken ska tala för sig själv.

Målet är att Musethica etableras som ett spetsprogram vid musikhögskolor och universitet i Sverige och världen. Varje institution som samarbetar med Musethica resulterar i omkring 100 konserter i lokalsamhället per år.

Musethica grundades av altviolinisten Avri Levitan och ekonomiprofessorn Carmen Marcuello år 2012 i Zaragoza, Spanien. Sedan dess har Musethica spridits och är aktivt i 10 länder: Tyskland, Österrike, Frankrike, Finland, Israel, Holland, Polen, Spanien, Kina och Sverige. Sedan starten har Musethica genomfört totalt 2002 konserter i 10 länder. 69 mentorer och 358 unga musiker har hitills deltagit i Musethicas aktiviteter.

Läs mer om Musethica på musethica.org.


Dela