Hoppa till huvudinnehåll

Stråk & blås

18.00 - onsdag 24 november 2021
De Geerhallen


Föregående konsert Nästa konsert

Dvořák och Strauss

Stråk-och blåssektionerna får all uppmärksamhet i den här konserten som leds av vår chefdirigent Karl-Heinz Steffens. 
18.00 hos oss är en timmes konserter mitt i veckan, passar för en after work och konsertupplevelse på vägen hem från jobbet. Kom ihåg att boka soppa senast klockan 12.00 dagen innan. Baren i Louis De Geerhallens foajé är alltid öppen i samband med våra konserter. 

Antonín Dvořáks Serenad för stråkar är ett av hans tidiga verk. Serenaden påminner om tonsättarens livslånga idol Mozart vars berömda serenader, nachtmusik, har inspirerat. En genre där seriösa tonsättare släpper loss all sin tjuskraft och påhittighet vilket skapar musik för en konsertkväll att njuta av!

Richard Strauss Sonatina nr. 1 för träblåsare är ett av Strauss senare verk, skriven 1943 för två flöjter, två oboer, tre klarinetter, bassethorn, basklarinett, två fagotter, kontrabasson och fyra horn. Stycket har undertiteln "Från en invalids verkstad" eftersom kompositören höll på att återhämta sig från en sjukdom när han skrev den. Året innan belönades han med Beethovenpriset i Wien och som svar på detta komponerade han Festmusik för stadens trumpetare. Det var kanske detta arbete som inspirerade Strauss till kompositionen av Sonatina nr 1. Den första satsen är fylld med ett överflöd av teman och figurationer. Ingen är kanske mer Straussiansk än den som hörs i det inledande stycket – en distinkt del av kromatik som får betydelse allt eftersom rörelsen fortskrider.

  • Dirigent Karl-Heinz Steffens. Foto Mats Bäcker
    Dirigent Karl-Heinz Steffens. Foto Mats Bäcker

Dela


Konserter

18.00 hos oss

En kortare, billigare konsertserie