Hoppa till huvudinnehåll

Vinnande gitarrkonsert

19.00 - torsdag 6 december 2018
De Geerhallen, Norrköping


Föregående konsert Nästa konsert

Laura Snowden solist i Augenlider

Operan Leonora blev en av Beethovens mest besvärliga kompositioner. Kanske var han inte en lysande scentonsättare, men han slet och skrev flera versioner av sitt verk. Till slut gick den till historien som operan Fidelio. Ett stort problem var att förse operan med en effektiv uvertyr. Han skrev tre helt olika uvertyrer till Leonora och en till Fidelio. Här hör vi den som många anser vara den bästa: Leonorauvertyr nr 3.

Lisa Streich var en av vinnarna i kompositionstävlingen The Anne-Sophie Mutter Fund in support of The Norrköping Symphony Orchestra’s young contemporary composers scheme. Priset var att SON beställde och nu framför hennes gitarrkonsert - för första gången i Sverige. Titeln kan, om den uttalas, ha två betydelser: ögonlock och ögonvisor (Augenlider).

Konserten avslutas med ett verkligt pangnummer med två uppsättningar av pukor. Carl Nielsen har i sin fjärde symfoni velat hylla Musiken, den outsläckeliga. Musiken som alltid finns och som alltid berör oss och fyller oss med glädje, styrka och inte minst mod.

Kammarmusik före konserten

De Geergymnasiets kammarorkester KORK spelar i foajén kl 18.00 - 18.30 under ledning av Johanna Tafvelin.

Äggskärare på scenen

I gitarrkonserten förekommer en del ovanliga instrument, och ovanliga användningsområden för instrument. I videon ser du slagverkarna Petter Svensson och Martin Orraryd spela äggskärare.

  • Laura Snowden, gitarr. Foto: Jules Lawrence
    Laura Snowden, gitarr. Foto: Jules Lawrence

Dela


Abonnemang

Ett stråk av lycka

Abonnera på konserter - spara 35%

AKTUELLT

Välkommen!

Läs om kommande konserter för publik!

Abonnemang

Grön lördagsserie

35% rabatt på ordinarie pris

Abonnemang

Gul torsdagsserie

35% rabatt på ordinarie pris