Hoppa till huvudinnehåll

West Side Story-svit

17.00 - Saturday 8 May 2021
Inspelat i De Geerhallen


Föregående konsert Nästa konsert

Tidlös och älskad musik

HÄR ÄR LÄNK TILL KONSERTEN >>

Leonard Bernstein (1918–1990)
Svit ur West Side Story för stor brassensemble
Prologue – Something's Coming – Mambo – Maria, Cha-Cha – Scherzo – America – Cool, Fugue – Somewhere

Den firade dirigenten Leonard Bernstein säkrade med West Side Story att hans namn också för alltid kommer att förknippas med musikalgenrens genombrott. Lite orättvist är det väl att just detta verk kommit att bli det mest kända ur hans mycket omfattande produktion, men hans tre symfonier, solokonserter, mässor och mycket annat väntar fortfarande på att upptäckas av en större publik. West Side Story har baserats på en berättelse i Romeo och Julias efterföljd, och träffade publiken rakt i hjärtat. Musikalen skrevs 1957, och är nu lika aktuell som någonsin.

Det var också många som rynkade på näsan när den konstnärlige ledaren för anrika New York Philharmonic Orchestra komponerade något som man klassade som populärmusik. Men det är ingen tvekan om att West Side Story rymmer musik av allra högsta kvalitet, och detta är så mycket viktigare än att höra till den ena eller andra genren. Med West Side Story skapades en genomarbetad musikteater som sedan fått stå modell för åtskilliga kommande verk i branschen.

Musiken ur West Side Story har arrangerats på otaliga sätt. Nu får vi höra en svit för brassband, och satserna är hämtade från olika delar av dramat och skildrar såväl rivaliteten mellan ungdomsgängen Jets och Sharks som kärleken mellan Tony och Maria.

  • Alexander Hanson. Foto Mats Bäcker
    Alexander Hanson. Foto Mats Bäcker

Dela