VÄSKFÖRBUD? Detta gäller hos Norrköpings Symfoniorkester. Läs mer

Hoppa till innehåll

O Fortuna

Uruppförande och trombonkonsert

Konsertens datum har passerat

Denna sida är en del av vårt arkiv.

Orkesterns trombonist Christoph Schnaithmann är solist i Blochs Symfoni för trombon och orkester som inleder konserten.
Efter pausen blir det uruppförande av Henrik Bergions verk O Fortuna, ett verk i 10 satser för kör, sångsolister och orkester. Kör från De Geergymnasiet i Norrköping, där Henrik Bergion varit lärare sedan 1984. Konserten avslutas med Rachmaninovs Symfoniska danser. De tre symfoniska danserna hör till Rachmaninovs allra finaste verk och komponerades i slutet av hans liv.

Ernest Bloch 

1953 fick Bloch en beställning på ett verk för trombon och orkester från trombonläraren Davis Shuman vid Juilliard. Han var angelägen om att ge sitt verk en djup karaktär, där solostämman inspirerats av gamla testamentets shofar, ett instrument i form av ett vädurshorn som användes både i krigiska och festliga sammanhang. Det är ett mycket väl sammanhållet verk som mer liknar en symfoni för obligat trombon än en utåtriktad konsert. Tematiken är koncentrerad och återkommer i skiftande form i alla satserna. Agitatot består av stråkarnas galoppliknande spel mot brassets mer krigiska toner. I finalen hör man ett bestämt marschtema i olika versioner. För Bloch var det här ett viktigt personligt verk.

O Fortuna

Texterna är hämtade i de medeltida skrifter som omkring 1230 skrevs ner av munkarna i klostret i Benediktbeuren i Bayern och som samlats i skriften Carmina Burana, som här återgivits i fri svensk översättning av Martin Rossing. Innehållet i de medeltida texterna i Carmina Burana speglar det faktum att vi är oss lika, vi människor, genom alla tider. Towe Karlssons dikt ”Se mörkrets mantel” är tonsatt i sista satsen, ger hopp i mörkret.

Henrik Bergion

Han är sedan 1984 lärare på De Geergymnasiet Musik i Norrköping. Förutom sin lärargärning är han verksam som pianist och arrangör. Ett fyrtiotal arrangemang för SON har det blivit genom åren och tusentals körarrangemang har glatt körer runt om i landet. För De Geergymnasiet har han tillsammans med Johan Wahlqvist komponerat två musikaler, Ludwig och Dröm. Musiken i Ludwig är bearbetningar av bl a Beethovens musik i rockstil. Dröm innehåller uteslutande musik av Henrik. Nyligen kom hans fem sånger till texter av Cornelis Vreeswijk ut på Gehrmans förlag.

Sergej Rachmaninov 

Det är allmänt omvittnat att Rachmaninov alltifrån ungdomen var en lysande pianist. De inspelningar han själv gjorde av sina fyra pianokonserter hör till grammofonindustrins mästerverk. Han komponerade också gärna för ensamt piano och turnerade flitigt världen runt. Han kom tidigt ut i Europa, och kunde redan efter första ryska revolutionen 1905 svårligen tänka sig att bo i Ryssland. Han slog sig först ner i Schweiz och kom 1935 till USA där han bodde till sin död. Men han trivdes inte alls, och inspirationen lyste med sin frånvaro. När han inte var ute på turné som pianist, odlade han bin, och gav emellanåt en burk honung till sin granne och ryske exilkollega Stravinsky, med vilken han annars hade minimal kontakt. De tre symfoniska danserna hör till Rachmaninovs allra finaste verk och komponerades i slutet av hans liv. Ursprungligen hade han tänkt kalla dem Fantastiska danser med underrubrikerna Middag – Skymning – Midnatt. Men till slut trycktes de utan titlar. Det är allvarligt syftande symfonisk musik. Han hade av sina amerikanska samtida lärt sig använda pianot som orkesterinstrument, och i första satsen finns dessutom en saxofon för enda gången i Rachmaninovs hela orkesterproduktion. Andra dansen bjuder på en kromatiskt slingrande melodi och i finalen hittar man jazzinspirerade synkoprytmer.

Kvällens dirigent

Per Otto Johansson har under senare tid uppmärksammats som en av de mest lovande svenska dirigenterna i sin generation. Han har på kort tid etablerat sig som en mycket uppskattad gästdirigent i flera skandinaviska orkestrar och operahus.

Johansson är född i Sverige och utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och på Kungliga danska musikhögskolan. Han har arbetet vid konserthus som Kungliga danska operan, Den Jyske Opera, Kungliga Operan i Stockholm, Concertgebouw i Amsterdam och med orkestrar som Copenhagen Phil, Göteborgs symfoniorkester, symfoniorkestrarna i Stavanger såväl som Norrköping, och de båda orkestrarna North Netherlands Symphony Orchestra och South Netherlands Philharmonic Orchestra. Han arbetar också regelbundet med hollänska Het Gelders Orkest i Arnhem.

Från spelåret 2022/23 är Per-Otto Johansson generalmusikdirektor för Landestheater Detmold. Hans första produktioner kommer att bli: Madama Butterfly, Lady Macbeth von Mzensk, Don Giovanni och Romeo och Julia (Ballett von Sergei Prokofjew)

Solist från SON

SONs trombonist Christoph Schnaithmann är solist i Blochs verk för trombon och orkester. Christoph kommer från Dresden, Tyskland. Sin musikaliska utbildning fick han under åren 2005-2015 på Landesmusikgymnasium Dresden och Musikhögskolorna i Dresden och Stuttgart. Under studietiden spelade han som praktikant i bl.a. MDR Symfoniorkester i Leipzig och Staatskapelle i Dresden. Förutom orkesterspel älskar Christoph att spela kammarmusik i mindre ensembler, t.ex. i trombonkvartetten Four In Hand, eller på barocktrombon i Capella Saggitariana eller Capricornus Ensemble i Stuttgart.