Hoppa till huvudinnehåll

O Fortuna

15.00 - lördag 12 mars 2022
De Geerhallen


Föregående konsert Nästa konsert

Bloch och Bergion

Biljettförsäljningen till denna konsert är tillfälligt stängd på grund av rådande restriktioner.

Läs om vad som gäller just nu i våra salonger.


Uruppförande av Henrik Bergions verk "O Fortuna", ett verk i 10 satser för kör, sångsolister och orkester.

Texterna är från Carmina Burana i fri svensk översättning av Martin Rossing, Göteborg. Sista satsen är en tonsättning av en dikt av Towe Karlsson, Nyköping. Innehållet i de medeltida texterna i Carmina Burana speglar det faktum att vi är oss lika, vi människor, genom alla tider. Towes dikt ger hopp i mörkret.

Henrik Bergion är sedan 1984 lärare på De Geergymnasiet Musik i Norrköping. Förutom sin lärargärning är han verksam som pianist och arrangör. Ett fyrtiotal arrangemang för SON har det blivit genom åren och tusentals körarrangemang har glatt körer runt om i landet. För De Geergymnasiet har han tillsammans med Johan Wahlqvist komponerat två musikaler, Ludwig och Dröm. Musiken i Ludwig är bearbetningar av bl a Beethovens musik i rockstil. Dröm innehåller uteslutande musik av Henrik. Nyligen kom hans fem sånger till texter av Cornelis Vreeswijk ut på Gehrmans förlag.

Kvällens dirigent

Per Otto Johansson har under senare tid uppmärksammats som en av de mest lovande svenska dirigenterna i sin generation. Han har på kort tid etablerat sig som en mycket uppskattad gästdirigent i flera skandinaviska orkestrar och operahus.

Johansson är född i Sverige och utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och på Kungliga danska musikhögskolan. Han har arbetet vid konserthus som Kungliga danska operan, Den Jyske Opera, Kungliga Operan i Stockholm, Concertgebouw i Amsterdam och med orkestrar som Copenhagen Phil, Göteborgs symfoniorkester, symfoniorkestrarna i Stavanger såväl som Norrköping, och de båda orkestrarna North Netherlands Symphony Orchestra och South Netherlands Philharmonic Orchestra. Han arbetar också regelbundet med hollänska Het Gelders Orkest i Arnhem.

Solist från SON

SONs egen Christoph Schnaithmann är solist i Blochs verk för trombon och orkester. Christoph kommer från Dresden, Tyskland. Sin musikaliska utbildning fick han under åren 2005-2015 på Landesmusikgymnasium Dresden och Musikhögskolorna i Dresden och Stuttgart. Under studietiden spelade han som praktikant i bl.a. MDR Symfoniorkester i Leipzig och Staatskapelle i Dresden. Förutom orkesterspel älskar Christoph att spela kammarmusik i mindre ensembler, t.ex. i trombonkvartetten Four In Hand, eller på barocktrombon i Capella Saggitariana eller Capricornus Ensemble i Stuttgart.

 

 


Följ oss i sociala medier och via vårt nyhetsbrev. Prenumerera på nyhetsbrevet här >>

  • Dirigent Per Otto Johansson Foto Johan Sundell
    Dirigent Per Otto Johansson Foto Johan Sundell
  • Solist Christoph Schnaithmann. Foto Mats Bäcker
    Solist Christoph Schnaithmann. Foto Mats Bäcker

Dela


Abonnemang i De Geerhallen

Grön lördagsserie

35% rabatt på ordinarie pris