Danial Shariati är ny konsertmästare
28 juni 2024
Fotboll eller musik? För violinisten Danial Shariati, 27 år, var det inte självklart att bli musiker. Fotbollen i Stockholmsklubben AIK tog en stor del av hans tid under uppväxtåren. Men till slut blev det en satsning på musiken.
Solist i Tjajkovskijs Violinkonsert och ny konsertmästare – möt Danial Shariati!
– Jag har haft äldre violinister som förebilder och jag ville spela som dom. Det drev mig att fortsätta spela i tonåren, när det fanns andra saker som också var kul, berättar Danial.
Verket som många känner igen och också har en åsikt om
Danial startade sin karriär med ett vikariat som alternerande konsertmästare vid Göteborgs Operan efter att ha utbildat sig vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och sedan gått Mastersprogrammet vid Edsberg.
Till Norrköpings Symfoniorkester kom han 2023 för ett provår som förste konsertmästare. I våras därpå fick han det ärofyllda uppdraget att bli en av fyra konsertmästare i orkestern. I november i år tar han plats framför sina kollegor för att vara solist i Tjajkovskijs violinkonsert. Det är ett stycke som Danial spelat många gånger, men inte tillsammans med en orkester.
Jag kom tidigt i kontakt med violinkonserten för jag har haft flera ryska lärare under studietiden och blev så klart förälskad i stycket, säger Danial.
Utmaningen, enligt Danial, är att göra något nytt med musik som är så välkänd och göra en egen tolkning med respekt för kompositörens intentioner. Tjajkovskij, som hade ett problemfyllt liv var 38 år när han skrev sin violinkonsert 1878. Han kämpade med samhällets syn på homosexualitet och ingick ett äktenskap som för hans del - redan någon vecka efter vigseln - resulterade i ett nervöst sammanbrott och självmordsförsök. I sin musik omvandlade han sitt känsloliv till laddade och känslofulla berättelser.
Vad är det i stycket som gör att så många tycker om violinkonserten?
– Det är lätt att komma in i den här världen som Tjajkovskij skapar. Det är romantiskt fast med en liten tår i alla hans verk och det finns alltid den här melankolin, så det är inte urromantiskt. Det är det som tilltalar mig.
Hur är känslan att kliva fram ur orkestern som solist?
– Jag har alltid varit mest nervös att spela för dem jag känner. Men det känns kul att få den här möjligheten spela ihop på det här sättet och jag känner att jag har stöd från mina kollegor.
Kusinen som inspirerade
Att det blev fiol som blev Danials instrument beror på hans ett år äldre kusin Ava Bahari. Vid en släktträff hörde han henne spela när hon var fem år och blev fascinerad. Nu är Ava Bahari en internationell stjärnviolinist och bland annat Artist in Residence hos Göteborgs Symfonikerna under säsongen 2024 - 2025.
Danial är ödmjuk inför uppgiften att vara konsertmästare som är den som är länken mellan dirigenten och orkestern. En uppgift som påminner om att vara lagkapten i ett fotbollslag.
Han ser nu fram emot att få spela Tjajkovskijs violinkonsert.
– Det viktigaste är att det känns som om att vi alla, orkestern, publiken och jag, gör det här tillsammans. Jag hoppas att det blir en fin konsert, säger Danial Shariati.
text: Maria Turdén