Telemans hyllning till Norrköpings Symfoniorkester
30 januari 2025
Nu kan du se porträtt av ett trettiotal barockkompositörer, målade av konstnären Stefan Teleman, från och med 15 februari i Louis de Geer i Norrköping. Tavlorna i akvarell och tusch har skänkts av konstnären till Norrköpings Symfoniorkester.
Stefan Teleman har sedan tonåren varit fascinerad av att måla porträtt och han älskar musik. Men huvudskälet till att tavlorna nu hamnar hos symfoniorkestern förklarar han så här.
– Jag vill visa min uppskattning för det arbete Norrköpings Symfoniorkester gör, säger Stefan Teleman.
Arbetet med att avbilda en del av de kompositörer som var verksamma från början av 1600-talet och fram till cirka år 1750 startade för ungefär fem år sedan. I samlingen ingår bland annat Händel, Purcell och Pergolesi. Det kunde lika gärna ha blivit kompositörer från Wienklassicismen eller modernismen, men det var barocken som han lärde känna från början.
–Jag är uppvuxen med att ha lyssnat på barockmusik i den kyrka i Småland där min pappa var kantor, förklarar Stefan Teleman.
Han ser likheter mellan musik och bild när det gäller det formmässiga.
– Olika färger kan spela ihop, leva tillsammans, precis som olika toner och instrument.
I samband med arbetet att måla barockkompositörer har han också lyssnat på deras musik. Bland tavlorna som han skänkt till orkestern finns ett porträtt av den tyske kompositören och flöjtvirtuosen Johann Joachim Quantz (1697 – 1773), som Stefan Teleman fastnat lite extra för.
–Att försöka översätta barockens form till bild är egentligen idiotiskt. Men det här blev kul, med rutor som får symbolisera fugor som användes flitigt och det var stränga regler hur de skulle användas.
Stefan Teleman har varit en trogen konsertbesökare, men med stigande ålder har det blivit allt svårare för honom att ta sig till en konsert. Nu får musiken berika hans vardag via radio eller inspelningar. Stefan Telemans målningar genom åren har inte bara bestått av porträtt. Hans samhällsengagemang avspeglas i bilderna där han tagit upp sociala och politiska motiv.
– Jag har oroats av en tendens till minskat politiskt ansvarstagande för kulturen. Norrköpings kommun borde se kulturen som absolut nödvändig, precis som jag betraktar musiken som ett baslivsmedel, säger Stefan Teleman.
Text: Maria Turdén
Fakta:
Stefan Teleman föddes 1936 i Ryssby i Småland och studerade vid Konsthögskolan i Stockholm 1961–1966. Han bor sedan 1981 i Norrköping.
Hans konst finns representerad vid till exempel Moderna Museet, Östergötlands museum, Norrköpings konstmuseum och andra konstmuseer i landet.
Han har också utfört ett stort antal offentliga gestaltningsuppdrag. Utanför konstnärskapet har Stefan Teleman arbetat som lärare vid Konstfack i Stockholm. Han har även gjort egna böcker samt illustrerat andras.